06 Август 2020четвъртък21:39 ч.

Позиция

По формулата "хляб и зрелища"

Медиите ни заливат с глупости, само и само да не се сещаме за хала си и за протести

/ брой: 25

автор:Денчо Владимиров

visibility 1946

България най-после се затресе от протести за смяна на Системата. А системата се казва Див, много див, колониален Капитализъм. Правилните медии обаче под диктовката на своите чорбаджии със захвърлени партийни и комсомолски книжки отбягват като опарени да употребят този превод на протестите. Вместо това правилните медии се надпреварват да пълнят рубрики на хартиени и електронни носители с какви ли не други "новини"!

Вече навред всеки ден се публикува дневник 

из живота на кралското семейство в Британия

с какво са облечени през текущия ден Мидълтън и етърва й Коган, залива ни информационният поток с подробности за  новости в тоалета и на Кралицата. Липсват само новини за тоалета на конете на принцовете Уйлям и Хари (англичаните за разлика от българите като първа реакция за демократизация не си изклаха конете, воловете и кравите, затова сега си имат коне все още. Обаче те си нямат мечки на острова, всички до една са изядени от колегите на крал Лир или са превърнати в шапки, с които маршируват гвардейците пред Бъкингамския дворец).

Тече непрекъснатият поток от новини и из живота на футболни, тенисни и фолк звезди. В пълна известност са българите - кой за кого се е гаджосал за пореден път, кой се е развел, на кого му е излязъл цирей на мястото, предназначено за сядане, и прочие информационни ексклузивни новости. Но, разбира се, в най-голяма услуга на текущите управници на България се явяват репортажите за мачовете на българските футболни отбори (колкото и относително може да ги наречем български с този наплив на скъпо платени чужденци от Африка, Латинска Америка и други континенти, засега само от Антарктида няма попълнение на български отбор). Така нареченото национално "Дарик радио" си е направо радио за футбол, непрекъснато се предават мачове из отечеството и от света, но и БНР не остава назад - по "Хоризонт" дори падат чакани други предавания само заради репортаж от поредния мач. Това ли е работа на Българското национално радио - да ни пълни ефира вместо с търсене на пътища за решаване на проблемите на намиращата се в турбуленция държава, с подробности за това кой футболист е вкарал с петичка коженото кълбо в нечия футболна мрежа. И да слушаме "мъдрости" от треньори, ритнитопковци богаташи и техните чорбаджии, появили се като богинята Афродита от пяната, само че не от морската, а от спретнатата от родното ченгеджийство 

пяна на Прехода към Никъде...

Да, оказва се, че това е главната роля на нашите медии - и на хартия, и електронни - да отвличат слугински вниманието от метастазите по държавата и народа.

И, разбира се, не се минава и без свирни и музика - непрекъснато се върти мелницата по радиа и телевизии с англоезични песнопения, които шашнатият българин слуша денонощно, без да разбира пеят ли чуждият певач или певачка, или го псуват на английски жаргон. Ако излезеш от границите на България, разбираш го по това, че секват "парчетата" на английски.  

Е, имаше мимолетни репортажи за протестите на гневни българи, но след чудесиите от храброст на родната полиция в изтласкване, избутване, че и пребиване на протестиращи  гладни хора, след експресното съставяне на актове и прочие демократични полицейски мероприятия протестите затихнаха и бяха пак успешно заглушени от речи за успехите на управниците, подкрепени и от платените "анализи" на социологически агенции. И все така - водопади от музика в електронните медии и футболни репортажи и коментари за отбори и от последната лига на първенствата в отечеството ни, в които също вече като скъпо платени звезди играят футболни чуждестранни принцове. То се знае, че тези принцове, получаващи и баснословни хонорари народни пари, ако се наложи, няма да вземат пушките, за да защитават държавата - тази патриотична мисия ще се повери на останалите в страната ни млади хора, безработни или получаващи за труда си месечно толкова, колкото футболният принц от Тамбукту за един ден. И така: хляб и зрелища се  редуват в земята ни днес. И с тази стара римска хватка управляват държавата днешните патриции, бивши пролетарии и партийни и комсомолски секретари и бизнесОФактивисти.          

Хватката засега работи безотказно

Ако навремето си османлиите се бяха сетили да сторят това, почти е сигурно, че народът ни можеше да си кротува още с векове под "османско присъствие"! Ех, ако я имаше телевизията тогава с турските сериали, друго би било, нали! Пускай повече сериали, гюбеци, пехливанлък и си гледай кефа! "Екмек и карагьозчийство, пехливанлък! - долу-горе така се превежда на турски печелившата днес управленска демократична формула "Хляб и зрелища"! Е, разбира се, от време на време трябва да се поразмахва и камшик, че и ятаган!

За късмет на раята тогава обаче в ония доцивилизационни времена не е имало ни електронни медии, ни други средства за масова манипулация, ни зрелищни футболни първенства, шоута, пърформанси и прочие за отвличане на вниманието на народните маси от скотското им положение тогава. Сега обаче цялата тази благодат в служба на управниците вече непрекъснато се множи.

И в това е надеждата на съвременните еничари на България - отвън и в държавата. Пренасищането на един народ с директиви от Брюксел и отвъд Голямата вода, докато стане... съвременна послушна еврорая! Едва тогава интеграцията ни с олигархичната западна демокрация ще е пълна - и по въздух, и по суша, и по вода!

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 150

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 150

Франция увеличава помощта за възрастни и инвалиди

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 150

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 149

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 90

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 718

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ