29 Юли 2021четвъртък07:02 ч.

Протестиращи:

"По-добре кучета в Германия, отколкото пациенти тук"

Здравната система не работи, това е ясно, призна Борисова

/ брой: 148

автор:Аида Паникян

visibility 1998

"Ако до 10 дни правителството не даде ясен отговор, че ще лекува качествено нашите болни, ще обиколим всички представителства на европейски държави в София и ще поискаме политическо убежище в друга страна. Подложени сме на геноцид. По-добре да сме кучета в Германия и да ни гледат ветеринари, отколкото да сме пациенти в България." Това заяви вчера Иван Димитров, председател на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания.
Пациентските организации изразиха недоволство от въвеждането на делегираните бюджети в болниците. Протестът пред Министерския съвет бе организиран от Българския пациентски форум и бе подкрепен от лекарския и фармацевтичния съюз.
Не плащаме здравни осигуровки, за да влизат в излишък, държавата да изпълни поетите си ангажименти и да вкарва свежи пари в здравеопазването, а не да прехвърля средства на хартия от една сметка в друга, заяви председателят на пациентския форум Теодора Захариева. Според нея въвеждането на делегирани бюджети е "огромна крачка назад и обезсмисля здравния модел". Ако има делегирани бюджети, няма нужда от НЗОК, размерът на бюджета може да се разпределя от всеки служител на Министерството на финансите, смята Захариева.
Пред протестиращите здравната министърка проф. Анна-Мария Борисова призна: "Здравната система не работи, това е ясно!" Тя излезе от заседанието на Министерския съвет, след като премиерът й разпоредил, за да чуе исканията на протестиращите и да им уреди среща с него, ако "много настояват за това".
Хората на площада връчиха на Борисова  декларация, с която изразяват категорично несъгласие с въвеждането на делегираните бюджети за болниците. Те не решават нито един проблем, но създават редица нови, ще премахнат конкуренцията и всички стимули за развитие и усъвършенстване на медиците, пише в документа.
Системата трябва да бъде реформирана, каза Борисова. Ставало въпрос за цялото здравеопазване, а не за делегираните бюджети. Започваме с болниците -  реформа в специализациите, в извънболничната помощ, въвеждане на електронната карта, уточни тя. На въпроса на протестиращите кога ще се случи всичко това Борисова отговори: "Знаете ли, че диагностично свързаните групи Германия ги въвежда 10 години и й струват 30 млн. евро? Ние сме започнали подготвителния период."
Според пациентите обаче не са готови всички стандарти, например този за онкология. Няма да водя дебат, фръцна се Борисова, взе декларациите на протестиращите и се прибра.
Ще бъде сформирана работна група към НЗОК, която да изготви алтернативни предложения срещу въвеждането на делегираните бюджети в болниците, съобщи Теодора Захариева след срещата с премиера. За повече прозрачност в групата ще участват представители на пациентите, лекарите и фармацевтите.


Софийските пациенти не са тук, притесняват се "да не би да се случи нещо... Какво по-зле може да стане от това да умреш?" Така коментира протеста пациент с присаден бъбрек, дошъл в София заради недоволството си. Тук бяха и бъбречноболни на хемодиализа от Пазарджик.
"Протестираме, защото нито на пациентите, нито на лекарите се дава право на избор - налагат ни лечение с генерични имуносупресори, за които не дават информация. Не че сме против генериците, просто нямаме информация за тези лекарства", коментираха Заварин Балтаджиев и Николай Карагеоргиев от Велинград и Момчилград. И двамата от няколко месеца сами си купуват имуносупресорите. Стойността им стига до 800-900 лв. на месец. Ако организмът отхвърли присадения бъбрек, пациентът струва на държавата около 100 хил. лв., а разликата между предишните и сегашните лекарства е дневно по около лев, добавят двамата пациенти.Настояваме за отделяне на бюджета на НЗОК от консолидирания държавен бюджет, обясни пред ДУМА д-р Димитър Ленков, гл. секретар на БЛС. Той поясни, че тези 830 млн. лв. от резерва биха дали глътка въздух на болниците и на извънболничната помощ. "Това е геноцид, защото един болен, който има право по конституция да се лекува, не може заради сбъркано законодателство", обясняват ситуацията и лекари, и пациенти.


Ще се затварят болници, каза д-р Николай Болтаджиев, член на УС на Сдружението за развитие на българското здравеопазване, след срещата с премиера Бойко Борисов в МС. По думите на Болтаджиев на срещата не е станало ясно дали ще отпадне въвеждането на делегираните бюджети, дали ще се плаща за болничната и доболничната помощ, както и на аптеките, нито какво ще стане с националната здравна карта.
Лекарите смятат, че НЗОК ще бъде излишна, ако се премине на бюджетно здравеопазване. Борисов заявил, че в момента се води правилна политика за преструктуриране на здравната система, твърдят участниците в срещата.
Иван Димитров, секретар на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания, обясни, че премиерът разпоредил проверка на търговете за трансплантациите и диализите.Лекарите от доболничната помощ в Пловдив съобщиха, че организират едночасов протест на обяд и среща-митинг в ДКЦ-1, с която подкрепят националния протест на лекари и пациенти в София. Шамански курсове ще проведе за своите служители управителят на ДКЦ-1 в Пловдив д-р Георги Кръстев, се разбра още вчера. Недофинансирането в здравеопазването е на път да изчерпи последните медицински средства за диагностициране на пациентите, затова ще прибегнем до гадаене на пъп или боб, аргументира се д-р Кръстев.

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 116

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 149

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 126

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ