03 Юли 2020петък16:23 ч.

По делата им ще ги познаете

/ брой: 34

автор:Лилия Томова

visibility 1035

Две събития се случиха във вторник вечер в телевизионното ни пространство. Ама истински. Но с различни знаци.
Първото - определящият сам себе си като "съвестта на нацията" проф. Вучков се срещна в ефир с генерала, премиер-министър, д-р Бойко Борисов в почти невъзможния формат "самоинтервю". Но журналистическите екзерсиси на професора са тема на друг коментар.
Чудото стана в публицистичните "Седем въпроса" на ТВ 7. Където външният ни министър Младенов призна, че има "много хора в посолствата ни, които са качествени и добри дипломати". Но че "една е темата" как се справят с работата си, а друга - дали имат "картончета".
Макар че откога съдим за хората не по делата им?
Честта на журналистическата професия обаче блестящо защити (признавам, поне за мен -неочаквано) млад колега, пратеник на ТВ 7 в Кайро по време на бурните събития. Иван Филчев вероятно е в началото на кариерата си, което хич не му попречи мъжки да отсече: В динамичния престой на екипа там ни помогна главно посланикът ни в Египет Иван Гайтанджиев, благодарение на когото сме тук, у дома, и сме невредими. После обясни: арестуваха ни и само половин час, след като се обадихме в консулството, посланик Гайтанджиев сам се свърза с нас, увери ни, че можем изцяло да разчитаме на помощта му, и час по-късно, изключително благодарение на неговата намеса, бяхме освободени. По-късно - и изпратени до летището с кола на посолството и с изрична молба до властите да ни оказват съдействие като на специални гости, допълни Филчев. А на въпроса на водещата знае ли, че името и на този посланик е в "списъка с картончетата" и смята ли, че "трябва да бъде отзован", младият колега рече категорично: когато човек изпадне в беда, особено в чужда страна, не се интересува кой има картонче и дали е бил в ДС. Като не пропусна да уточни, че грижата на посланик Гайтанджиев е била и за всички останали българи.
Така че, слава Богу, вече е ясно - въпреки хистеричавите усилия на гузните съвести да облъчват младите, непомнещите предишните ни години хора, това не се случва. Поне - не с всички. Едва ли журналистът Иван Филчев знае, че преди да бъде офицер от външнополитическото ни разузнаване, колегата Гайтанджиев работеше за БНТ и БТА. И че в държавната телеграфна агенция и до днес го наричат с уважение и респект "Нашият Гайтанджиев". Което си е мярка за качество, особено в нашата критична журналистическа гилдия. Както се казва - който може си може.
Всъщност в това ни е надеждата. Младите памет може и да нямат. Отрадно е обаче, че имат съвест и чест и че съдят хората по делата им.
Какво повече?

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 438

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 344

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 994

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ