23 Септември 2021четвъртък11:00 ч.

По Черноморието - на тъмно

/ брой: 186

автор:Милена Николова

visibility 1162

N-ският курорт по нашата крайморска ивица замръкна в непрогледен мрак. Този път е Южното Черноморие. Днес да се готви Северното! Курортисти и хотелиери, градове и села са без ток, а липсата на електричество се превръща във вторично природно бедствие за родния туризъм. От месец е традиция по морето да затъмнее вечерно време поради липса на електричество. Виновни са редица фактори, твърдят експертите. Но най-виновни са старите далекопроводи и свърхзастрояването от хотели, които гълтат толкова електричество, колкото не може да премине по същите тези стари далекопроводи. Резултатът от всичко това е - пълен мрак в сезона за почивките, каращи се летовници с още по-изнервени хора от хотелски рецепции в иначе кризисната година за България.
Следват страшни изчисления кой колко е виновен. Загубите, каквато е родната ни традиция, се изчисляват винаги в милиони лева. Но за липсата на ток този път не можем с лека ръка да обвиним "дежурните" в сектора мургави наши събратя, а онези държавни фирми, които са гарантирали електроснабдяване за стотиците хотели и всякакви там "паласи". Още при вземането на разрешителните за електроснабдяване преди години имаше гласове, които предупреждаваха, че със стара инфраструктура не може да се подсигури съществуването на огромния брой хотели по морето. Незнайно защо тогава от "енергото" предпочитаха да дават на калпак съгласието си за включване в мрежата, вместо да откажат на онези, за които нямат капацитет. Строителите също предпочетоха да се предоверят на старите далекопроводи, изградени по времето на социализма. Защото допреди 20 години бреговете на родината бяха рехаво застроени, а хотелите се брояха на пръстите на двете ръце и нямаше необходимост от някаква по-голяма електромрежа. Затова и престижната за родните и чуждите туристи пясъчна ивица светеше. Днешният токов проблем е заложен преди двайсет години и сега продължава да се задълбочава. Защото оттогава досега в България практиката е да се консумира най-вече материалният ресурс на онази социалистическа инфраструктура, която днес не може да "нахрани" с ток мегаполисите, изградени по пясъците. Затова и настоящето по морето изглежда толкова тъмно.

Проф. Христова: Децата не заразяват, но биват заразявани

автор:Дума

visibility

Пеканов: С Петков и Василев визиите ни не съвпадат изцяло

автор:Дума

visibility

COVID-19: Близо 5000 души са в болница

автор:Дума

visibility

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ