05 Декември 2021неделя15:25 ч.

Плюсовете от Женева

/ брой: 115

автор:Юри Михалков

visibility 54

Руско-американските отношения са толкова отровени от проблеми, че предварително от срещата Путин-Байдън в Женева с основание не се очакваше пробив. Не случайно мнозина в аванс ѝ лепнаха знака минус.
Но макар и без пробив, тя доведе до плюсове и договорености. Преди нея Путин бе казал, че ако с Байдън се договорят за задействане на механизми за разрешаването на някои от проблемите, срещата в Женева няма да бъде напразна. Е, сега може да кажем, че тя наистина не е била излишна.
По своята значимост първият плюс е договореността по стратегическата стабилност и контрола над въоръженията. Путин и Байдън разпространиха съвместно изявление за недопустимостта на ядрена война, в която не може да има победители. А преди събитието за такова изявление не се говореше. Руският зам-външен министър Сергей Рябков постави тази договореност редом до споразумението от началото на 2021 г. за 5-годишното продължаване на договора за стратегическите ядрени въоръжения. Тази формула е важна, защото след съветския разпад САЩ смятаха, че изгражданата система за противоракетна отбрана ще ги предпази от ответен ядрен удар, затова не изключваха заплаха от ядрен конфликт за налагане на волята си. Но последните руски разработки за хиперзвукови и автономни оръжия охладиха хегемонистичните им изкушения и те се върнаха към проверената вече формула за риска от взаимното унищожение като спирачка срещу ядрени войни.
Вторият плюс е несъмнено договореността за стартирането на преговорен процес по нов договор за стратегическите ядрени оръжия, който да замени сегашното споразумение, изтичащо през 2026 година.    Третият е договорката да започнат преговори и за киберсигурността, като експертите идентифицират неприемливи видове кибератаки и разгледат конкретни случаи. Съгласието за връщането на посланиците е най-предметният плюс от срещата, но е ясно, че той не е по-значим от първите два. Важна също е и договорката, че Минските преговори остават единственият механизъм за регулиране на украинския конфликт. Последният плюс несъмнено е градивната атмосфера на срещата, която може да се тълкува като послание, че в бъдеще двете страни може и да не залагат на враждебността.
Да, повечето проблеми остават нерешени, но доказателство за полезността от диалога са думите на Байдън, който заяви, че след срещата са се появили истински перспективи за подобряване на отношенията между Русия и САЩ.

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 649

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 232

Видеосрещата между Путин и Байдън ще е във вторник

автор:Дума

visibility 115

Великобритания затяга мерките при пътуване

автор:Дума

visibility 158

Задължителен PCR тест при влизане в Швейцария

автор:Дума

visibility 327

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 461

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 772

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 948

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 488

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ