21 Септември 2021вторник02:59 ч.

Пловдивската гимназия "Св. св. Кирил и Методий" чества 165 години

От създаването на училището през 1850 г. до днес няма ученик, който го е завършил, да не се гордее с него

/ брой: 289

автор:Пенка Калинкова

visibility 5538

Училището е създадено от Найден Геров на 1 септември 1850 г. и само за една учебна година то дава по-високи знания от прочутото Елинско средно училище в града на седемте хълма. По думите на неговия възпитаник Иван Вазов то е "най-ярката звезда в небосклона на българската просвета". 165-годишнината бе отбелязана от учители и ученици с тържествен концерт-спектакъл в Концертната зала на Пловдив, както и с юбилейна изложба, подредена в училищното фоайе.
Училището е първото в света, което носи името на славянските равноапостоли Кирил и Методий. На 11 май 1851 г. за пръв път, освен като ден за почит към светите братя, тази дата се чества и като училищен празник - с него започва националната традиция да се отбелязва тържествено Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Бурното възходящо развитие на пловдивското епархийско класно училище "Св. св. Кирил и Методий", обявено през 1868 г. за гимназия, и неговите изключителни учебни резултати разрушават градените с векове гръцки митове, че българите не са способни да упражняват интелектуален труд и че на български език не може да се преподават научни знания. Само за няколко десетилетия Пловдивската гимназия отвоюва града от елинизма, възстановява българското му име и го превръща в най-голям културен център на страната и крепост на българския национален дух. През 1868 г. училището се сдобива с нова сграда - съхраненото и до днес "жълто училище" в Стария град. Учениците на Найден Геров са тези, които успяват да наложат названието Пловдив вместо Филибе и Филипополис.
Сред възпитаниците на училището са Васил Левски, Любен Каравелов, Тодор Каблешков и много други активни участници в Априлското въстание, в Освободителната война, Съединението, както и във войните от началото на ХХ в. Сред видните учители са Георги Данчов Зографина, Никола Габровски и Димитър Благоев, екзарх Стефан Български, художниците Христо Станчев, Антон Митов, Златю Бояджиев, музикантите Ангел Букорещлиев и Светослав Обретенов, цяла плеяда талантливи чехи - Франтишек Сплитек, Антон Шоурек, Карел Шкорпил, Иван Мърквичка... Княз Александър I Батенберг присъства на откриването на новата (днешна) сграда на гимназията на 20 октомври 1885 г., построена от арх. Пиетро Монтани, и поради това тя започва да носи неговото име - Държавна мъжка гимназия "Княз Александър I". В този период училището дава на България шестима министър-председатели - учителите Петко Каравелов и Андрей Тошев, възпитаниците на гимназията Константин Стоилов, Иван Евст. Гешов, Андрей Ляпчев и Георги Кьосеиванов, гордее се и с духовните първенци на нацията Иван Вазов, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов, Цанко Церковски, Людмил Стоянов, Михаил Маджаров, маестро Георги Атанасов, Димитър Страшимиров, проф. Асен Златаров, Панайот Пипков, Георги Бакалов, акад. Любомир Чакалов, акад. Боян Петканчин.
През втората половина на ХХ в. гимназията носи името на Димитър Благоев. Още са пресни впечатленията от Пловдивското изложение, когато през 1893 г. в Пловдив се установява Димитър Благоев-Дядото. Той живее и работи в Пловдив близо 10 години, до средата на 1902 г., когато по решение на партията заминава и се установява в София. Постъпва като учител в Мъжката гимназия "Александър І" през октомври 1894 г. и учителства до октомври 1897 г., когато е уволнен като "апостол на социализма", както е написано в заповедта номер 1133 от 22 октомври 1897 г. на министъра на народното просвещение.
"Момчета, бъдете винаги борци в живота!", изрекъл учителят на раздяла, в последния час на своето учителстване. И това е останало в паметта на учениците, някои от които, като Пенчо Савов, Никола Господинов, Степан Шахбазян и други, са се оказали в началото на следващия век достойни за изречените думи от своя учител по български език и литература, по история и руски език. От 1996 г. е възстановено оригиналното име на най-старата гимназия - "Св. св. Кирил и Методий". Днес нейна директорка е Соня Киркова, а училището се нарича Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий", учителският колектив е високо квалифициран и авторитетен, няма ученик, завършил това училище, който да не се гордее с него.

Архивна снимка на Мъжката гимназия - сграда, строена по проект на арх. Монтани, в която днес се помещава Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий"

На това място е било първото класно училище "Кирил и Методий", сега се намира основната сграда на Градската художествена галерия. Вижда се бронзовият барелеф, който свидетелства, че именно там за първи път през 1851 г. е имало честване на делото на братята Кирил и Методий

Хаос с лекарствата в КОВИД-зоните

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

Инициативен комитет издига Радев и Йотова за нов мандат

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 181

Прокуратурата проверява нападение над ваксинационен пункт

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 181

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 181

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 181

Кратки новини

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 181

Моите песни

visibility 112

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 187

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 336

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 155

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ