05 Август 2021четвъртък07:22 ч.

Платно на Дончевски отпътува за Париж

С творбата "Полит-спектрално облъчване" художникът за четвърти път ще участва в престижния есенен салон във френската столица

/ брой: 180

автор:Христо Христов

visibility 1602

За четвърти път творба на старозагорския художник Валентин Дончевски ще участва в традиционния есенен парижки салон. Официалното откриване на експозицията, чиито корени са още в далечната 1848 г., ще бъде през октомври. Живописецът е изпратил платно от триптих, правен за експериментална изложба на СБХ преди време, под наслов "Какво се случи". Платното се казва "Полит-спектрално облъчване", своеобразна гротеска на политическата интрига в съвременния свят.
Първото участие на Дончевски в световноизвестния салон е през 2005 г., след което следва известно прекъсване и последователни покани през 2013, 2014 и т.г. През 2013 г. старозагорецът представи платно с размери 140х210 см с наименованието "Пажа", също част от алегоричен триптих, а през 2014 г. почитателите на изкуството му край бреговете на Сена видяха "Жокер", където бе представен образът на Чонката, легендарния фен на ФК "Берое".
Алегоричното представяне на нещата от живота е своеобразна запазена марка на Дончевски, категорични са негови поклонници, които припомнят, че през 2005 г. той събра адмирациите на публиката в Париж с платното "Изпълнение на цигулка върху неприкосновена територия".
По принцип всеки път Салонът се експонира на различно място в Париж, но от няколко години се ползват специално изградени павилиони по Шанз-Елизе. Застъпени са класическите дисциплини - живопис, графика, скулптура, приложно изкуство, фотография и инсталации. "През последните години в живописта се създадоха много жанрове: тези с класически пейзаж са в отдел "Пейзаж", има абстракционизъм, експресионизъм, нови съвременни дисциплини като конвергенс - това са работи с по-специфично звучене. Моите неща са по-скоро към по-специфичните по характер", коментира Дончевски.
Сред основните български участници в Салона от България са акад. Светлин Русев, Любен Диманов, Михаил Камберов, Емил Стойчев и Никола Манев.
 

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 187

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 142

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 151

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ