27 Януари 2020понеделник09:38 ч.

ГЕРБ бяха изненадани от собствената си подкрепа за изслушване на Пламен Георгиев

Пламен Георгиев напусна КПКОНПИ

Цвета Караянчева сътвори парламентарен хаос в опита си да пробута оставката му без обяснения

/ брой: 146

автор:Павлета Давидова

visibility 883

Пламен Георгиев напусна по свое желание председателския пост в КПКОНПИ. Новината за оставката от шефа на антикорупционната комисия завари депутатите напълно неподготвени - тъкмо когато почти бяха приключили със законодателната си дейност и оставаше само безкрайно дълъг парламентарен контрол с въпроси до почти всички министри.

Крум Зарков от БСП реагира, че Георгиев така и не е посочил мотиви, няма и отчет на свършеното и недовършеното от работата на комисията. Той припомни, че още през април социалистите поискаха шефът на КПКОНПИ да бъде отстранен. "За тези няколко месеца не намерихте време да обсъдим сериозно въпроса какво се случва в тази институция. Решихте сега, преди да излезем във ваканция, да ни уведомите, че комисията се е събрала спешно и ни предлага да освободим Пламен Георгиев", ядоса се на липсата на дебати той. "Потвърждава се още една тенденция за специалните органи, които трябва да борят корупцията. Всеки път евродоклад-институция-скандал-оставка-евродоклад", заключи Зарков.

Филип Попов от БСП отправи процедурно предложение Георгиев да дойде в НС и да обясни мотивите си. Караянчева предложи на гласуване искането му и 106 депутати го подкрепиха. Стана ясно обаче, че мнозинството не е разбрало какво гласува. Караянчева опита да пробута веднага оставката, но след като от БСП я призоваха да прочете правилника, тя реши да пренебрегне закона и да обяви, че само ще "покани устно" Георгиев. Социалистите й напомниха, че НС вече го е призовало. 10-минутната почивка продължи 40 мин., докато шефът на КПКОНПИ дойде в НС.

След парламентарния звънец Караянчева попита за изказвания. Тя използва хаоса, докато депутатите сядаха по местата си, и буквално за няколко секунди сложи край на дискусията - за изненада дори на Георгиев. Набързо мнозинство от 120 депутати гласуваха "за" оставката, а по трима бяха "против" и "въздържал се".

Замитате проблемите под килима, но всяко замитане вдига такъв прах, че има опасност да задушим демокрацията, заяви Таско Ерменков. Освен БСП никой друг не поиска да чуе мотивите за оставката на Пламен Георгиев.

Освободеният шеф на КПКОНПИ обяви оттеглянето си като морален акт. Взел изцяло лично решението отдавна, но чакал да излезе "като чист човек" след проверките срещу него. "Аз и семейството ми бяхме подложени на невероятен тормоз от някои медии. Не искам хиперболизирана тераса, която беше абсолютно безумие, да се отрази по някакъв начин на работата на комисията", заяви той. Заради заплахи за живота му, които службите са оценили като реални, вече имал охрана от НСО. Георгиев ще се върне да работи като прокурор. Той обмисля да заведе дело срещу Столичната община заради прословутата си тераса.

Грипна ваканция в 6 области

автор:Дума

visibility 0

Жълт код за поледици в 7 области на страната

автор:Дума

visibility 186

Българите доплащат най-много за лекарства

автор:Дума

visibility 196

Повече от 150 млн. лева укрити данъци за 2019-а

автор:Дума

visibility 207

ГЕРБ клатят валутния борд

автор:Дума

visibility 572

/ брой: 17

Колекторските фирми с нова измама

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 17

Работодатели: Без отпуск за дните в майчинство

автор:Дума

visibility 693

/ брой: 17

Коронавирусът в Китай става все по-опасен

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 17

Сеизмолог прогнозира нови трусове в Турция

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 17

Кратки новини

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 17

Хазартът е социален бич

visibility 225

/ брой: 17

Как Ревизоро стана Язовиро

автор:Юлия Кулинска

visibility 429

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ