25 Септември 2020петък08:12 ч.

Писането на ръка надви клавиатурата

Когато ползват компютър, хората често изобщо не мислят за съдържанието

/ брой: 236

автор:Дума

visibility 696

Когато хората използват химикалка и хартия, а не клавиатурата на компютъра, обработват информацията по-задълбочено, сочат резултати от ново проучване. Пам Мюлер от Принстънския университет провежда експеримент със студенти, на които им е възложено да си водят бележки, като половината ползват лаптоп, а другите - пишат на ръка. Оказало се, че ползващите клавиатура са били склонни да запишат думите на преподавателя дословно. Докато онези, които са водили записки на ръка, е трябвало да обобщят чутата информация, съобщи Би Би Си. След това на студентите са им раздадени тестове за интелигентност, които да ги разсеят, а по-късно е проведен тест относно съдържанието на лекцията, върху която са си водили записки.

Когато станало въпрос за запомняне на факти, се оказало, че няма значение, какъв метод на водене на бележки е използван. Разликата е настъпила, когато участниците в изследването са помолени да обяснят засегнатите в лекцията понятия. Оказало се, че онези, които са си водили бележки на ръка, са се справили по-добре.

Дословното водене на бележки включва по-плитка форма на познавателна обработка на информацията. Когато пишете на компютър, можете да го правите, без изобщо да мислите за съдържанието.

Другото предимство при ползването на химикалка и хартия е, че се "придвижвате" по страницата много бързо, обикаляйки, подчертавайки или добавяйки допълнителна информация в полетата.

Експериментът е проведен под различни форми още няколко пъти, като резултатът е бил в полза на пишещите на ръка. Обяснението за това е, че когато слушате и записвате на хартия, мозъкът се старае да запомни повече подробности, които биха били полезни по-късно. Ползването на лаптоп е препоръчително, когато трябва да бъдат усвоявани по-прости факти.

Разбира се, когато можете да пишете бързо и искате транскрипция, тогава компютърът е идеален. Но ако целта е да разберете материала по-добре, а не просто да запишете текста, тогава си водете бележки на ръка, препоръчват експерти.

Ден 78: Яйца и домати за централата на ДПС

автор:Дума

visibility 147

МВР обяви пред депутатите, че протестиращите си търсели боя

автор:Дума

visibility 223

България отново се забърка в международен скандал

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 182

Борисов призна, че експертен кабинет му е най-изгоден

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 182

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 182

Хайки в Германия срещу злоупотребите в кланиците

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 182

Разнобой в ЕС за мигрантите и екологията

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 182

Брюксел не признава Лукашенко за президент

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 182

Байдън-син замесен в съмнителни сделки

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 361

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ