29 Май 2023понеделник02:53 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°. В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°.

"Пионерчета" извадиха портрета на Тато

/ брой: 106

автор:Дума

visibility 1213Учениците от четирите девети класа на СУ "Петко Рачов Славейков" в Кърджали върнаха времето с 40 години и се пренесоха в бита и начина на живот на хората в епохата на социализма. Идеята е на Школа "ИстОрика" към най-голямото кърджалийско училище и по-специално на нейния ръководител Димитър Димов. Според думите му учениците откликват с ентусиазъм на предизвикателството да проучат по-подробно времето, в което са израсли техните баби и дядовци и отчасти - родителите им.
Темата се превръща в централна за семействата им - разказват им спомени, вадят от раклите предмети от това време, пренасят ги с думи и усещания в едно друго битие, което никога няма да се върне. Димов споделя, че нито един ученик или родител не е реагирал отрицателно на идеята, по-скоро всички се запалили от раз.
Самата подготовка за възстановката и открития урок "Миналото днес" не може да мине без участието на поне две поколения от семейство. Пионерските връзки, грамофоните, старите радиоприемници, касетофони, газени лампи, портрети на известни в близкото минало държавни водачи, книги, будилници, дървени сечива и много други предмети, които в съвремието не използваме. Особено внимание предизвикаха лозунгите от онова време, бозата, локумените вафли, милинките, баничките и кифлите. Учениците ги продаваха на присъстващите на символичните цени от 5, 10 и 15 стотинки, както е било преди. Два от класовете пък бяха осигурили автомобили "Лада" и "Жигули", паркирани като музейни експонати.
Проявата е предвидена не само като възстановка, но и като открит урок по гражданско образование, както и конкурс. В един момент се сформира жури, което да определи победителя. Със задачата да преценят кой клас е най-подготвен са натоварени директорът на СУ "П.Р. Славейков" Милко Багдасаров и директорите на училищата-гости по Националната програма "Иновации в действие" - Весела Иванова от ПГЧЕ "Васил Левски" в Бургас и Иванка Ваклинова от ПГ "Иван С. Аксаков" в Пазарджик. Членовете на журито задаваха въпроси по представените предмети и разкази на учениците, за да определят победител. В края на краищата обаче не се наеха с тази отговорност поради изключителното старание на всички.
За деветокласниците това е ново предизвикателство, но за по-големите ученици в Школа "ИстОрика" подобно събитие вече се е случвало. Затова и те получиха правото да излъчат победителя. Теодора Шанева от 11 "а" обяви решението на "по-старшите историци". Единодушно те определят за първенец 9 "б" клас - единственото чавдарче, ниските цени на хранителните продукти и "Лада"-та накланят везните в тяхна полза. Наградата е еднодневна екскурзия до избрана от тях историческа забележителност в България в удобно време и според противоепидемичните мерки.
Учениците нарекоха своята проява музей на открито "Миналото днес". Те споделят идеята, че за да напредва и да се усъвършенства както трябва, човек трябва да познава миналото и да се учи от него. Да уважава предците си и да проучи всяка гледна точка. Времето, което никога няма да се върне, е повлияло настоящето по неповторим начин, затова трябва да се знае.

                         24rodopi.com

Родните баровци по-богати от италианските и гръцките

автор:Дума

visibility 1019

/ брой: 99

КЕВР започва проверка в столичното парно

автор:Дума

visibility 744

/ брой: 99

Цената на газа в Европа вече е под 27 евро

автор:Дума

visibility 806

/ брой: 99

Христо Кърпачев - 80 години безсмъртие

автор:Дума

visibility 1076

/ брой: 99

Чиновник, гражданин, чиновник, чиновник...

автор:Юлия Кулинска

visibility 852

/ брой: 98

Срам от БНТ

автор:Дума

visibility 1210

/ брой: 98

Ротацията е проста работа...

автор:Дума

visibility 1205

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ