15 Юли 2020сряда02:30 ч.

Петиция настоява за изцяло нова обществена поръчка за детската болница

автор:Дума

visibility 354

Бъдещата Национална детска болница ще се строи наново в рамките на вече сключения договор с консорциума около "Главболгарстрой". Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. В същото време в момента се събират подписи за изцяло нова обществена поръчка за проектиране и изграждане на бъдещата болница.

Стана ясно още, че събарянето на съществуващата сграда ще започне до няколко месеца. Припомняме, че до решението за изцяло нов строеж се стигна след поредица от протести и петиции и след среща на премиера Бойко Борисов с гражданско движение. Самият Ананиев продължава да смята, че скелето от 1992 година може да бъде основа на съвременна детска болница. Но, по думите му, „поради общественото недоволство на не толкова голям брой хора", премиерът е решил в рамките на сключения с изпълнителя договор, да се разруши съществуващият строеж и да се направи нова сграда.

До края на юни ще се сформира т.нар. обществен съвет, за който настояват протестиращите граждани.  За целта е необходимо да се излъчат представители от страна на гражданската инициатива "За истинска детска болница", от страна на фирмата-изпълнител и от страна на медицинската и проектантската общност.

Именно от "За истинска детска болница внесоха днес събраните за каузата 6046 подписа в Народното събрание и още един комплект с копия – в Министерския съвет.

Исканията  на инициативата са: концепция за съвременно детско здравеопазване, която планира и привлича с възможности за квалификация лекари, медицински специалисти и подкрепящите професии; нова обществена поръчка с професионално задание, поставящо най-високите изисквания за качеството на сградата на бъдещата болница; открит конкурс за най-добрата идея; прозрачно изразходване на обществените средства; конкретни срокове и твърди гаранции за безопасност и качествено изпълнение; създаване на Обществен орган, който осигурява прозрачност на процеса и гарантира безопасността и функционалността на бъдещата детска болница.

Според тях спечелената от "Главболгарстрой" обществената поръчка за близо 95 млн. лв. противоречи на обществения интерес и избраният метод за довършване на строежа – инженеринг, е непрозрачен и противоречи на свободната конкуренция.

Съюзът на съдиите застана срещу Гешев

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 133

ЕК подкрепя мирния протест

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 133

Божков пак атакува в социалните мрежи

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 133

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 399

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2264

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ