21 Януари 2020вторник22:00 ч.

Петър Витанов: Политиката на ЕС към източните съседи е силно неглижирана

автор:Дума

visibility 986

"Политиката на ЕС към източните съседи като цяло е декларирана като политика с висок приоритет, от друга страна – е силно подценявана и неглижирана. Било заради проблемните точки в отделните страни, в отношенията между тях или с ЕС. Неглижирана и заради това, че ЕС беше изправен пред множество вътрешни и външни предизвикателства (финансовата и дългова криза, бежанската криза, Брекзит, засилването на популизма и евроскептицизма) през последните 10 г.  Въпросът е дали едно такова обръщане на ЕС към себе си и оставянето на всичко останало на заден план, включително развитието на Източното партньорство, е уместно в динамичния свят, в който живеем?", заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов по време на организирана от него конференция "Кавказки пленници: Източното партньорство на ЕС - политика на приобщаване или инструмент на сдържане."
Съорганизатор на събитието е Институтът за икономика и международни отношения.
Форумът бе открит от вицепрезидента Илияна Йотова: „На десетата година от началото на инициативата „Източно партньорство“ резултатите не са задоволителни. Равносметката: прекалено много амбиции, а прекалено малко резултати. Европейският съюз не успя да запълни инициативата с необходимото съдържание. " Вицепрезидентът призова за по-активната роля на България в инициативата „Източно партньорство“. По думите й, географското положение на страната ни, както и позицията ѝ в ЕС, въоръжава българските политици с идеи за участие в дискусиите за бъдещето на инициативата.
„Очаквам най-накрая да чуя консолидирана българска позиция по темата, да видя повече обществени дискусии“, посочи вицепрезидентът и подчерта, че в никакъв случай не бива да се противопоставят „Източното партньорство“ и евроинтеграцията на Западните Балкани.
Заместник-председателят на 44-то НС Кристиан Вигенин направи основен преглед на постигнатото от ЕС в политиката му към Източните съседи и очерта възможните перспективи за развитието й. Той подчерта, че прогресът в рамките на по-засилено сътрудничество между страните от Кавказ с ЕС са обусловени за съжаление от проблемите, което прави перспективите по отношение на диалога по-трудно видими. "Съюзътсе очера като "мека сила" в региона. Той е ценен с експертизата си, но трябва да се наблегне и върху повишаване на нивото на прагматичност в отношенията с Източните съседи като цяло.", акцентира Вигенин.

Участие в дискусията взеха народни представители, дипломати, представители на академичните и научни среди, неправителствени организации, експерти, журналисти.

Антитерористи ги гласят за охранители

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 14

Грипът настъпва в България

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 14

Гешев сложи под спецнадзор разследванията за боклука

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 14

Хотелиери и ресторантьори искат 5% ДДС в туризма

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 14

Откриха 50 тона полско птиче месо със салмонела

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 14

БАБХ си купи пикапи за над 1,5 млн. лв.

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 14

Гърция с кампания за връщане на "мозъци"

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 14

Малайзия отказва да е сметището на света

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 14

Наемници избягали от Либия в Италия

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 14

Кратки новини

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 14

БНР в мъглата на неяснотите

автор:Павлета Давидова

visibility 27

/ брой: 14

Кога (ще) свърши войната?

автор:Велислава Дърева

visibility 35

/ брой: 14

ГЕРБ - Граждани за Екипно Рушене на България

автор:Юри Михалков

visibility 33

/ брой: 14

По въпроса за вноса

автор:Владимир Георгиев

visibility 24

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ