11 Август 2020вторник03:47 ч.

Петър Витанов: Политиката на ЕС към източните съседи е силно неглижирана

автор:Дума

visibility 1317

"Политиката на ЕС към източните съседи като цяло е декларирана като политика с висок приоритет, от друга страна – е силно подценявана и неглижирана. Било заради проблемните точки в отделните страни, в отношенията между тях или с ЕС. Неглижирана и заради това, че ЕС беше изправен пред множество вътрешни и външни предизвикателства (финансовата и дългова криза, бежанската криза, Брекзит, засилването на популизма и евроскептицизма) през последните 10 г.  Въпросът е дали едно такова обръщане на ЕС към себе си и оставянето на всичко останало на заден план, включително развитието на Източното партньорство, е уместно в динамичния свят, в който живеем?", заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов по време на организирана от него конференция "Кавказки пленници: Източното партньорство на ЕС - политика на приобщаване или инструмент на сдържане."
Съорганизатор на събитието е Институтът за икономика и международни отношения.
Форумът бе открит от вицепрезидента Илияна Йотова: „На десетата година от началото на инициативата „Източно партньорство“ резултатите не са задоволителни. Равносметката: прекалено много амбиции, а прекалено малко резултати. Европейският съюз не успя да запълни инициативата с необходимото съдържание. " Вицепрезидентът призова за по-активната роля на България в инициативата „Източно партньорство“. По думите й, географското положение на страната ни, както и позицията ѝ в ЕС, въоръжава българските политици с идеи за участие в дискусиите за бъдещето на инициативата.
„Очаквам най-накрая да чуя консолидирана българска позиция по темата, да видя повече обществени дискусии“, посочи вицепрезидентът и подчерта, че в никакъв случай не бива да се противопоставят „Източното партньорство“ и евроинтеграцията на Западните Балкани.
Заместник-председателят на 44-то НС Кристиан Вигенин направи основен преглед на постигнатото от ЕС в политиката му към Източните съседи и очерта възможните перспективи за развитието й. Той подчерта, че прогресът в рамките на по-засилено сътрудничество между страните от Кавказ с ЕС са обусловени за съжаление от проблемите, което прави перспективите по отношение на диалога по-трудно видими. "Съюзътсе очера като "мека сила" в региона. Той е ценен с експертизата си, но трябва да се наблегне и върху повишаване на нивото на прагматичност в отношенията с Източните съседи като цяло.", акцентира Вигенин.

Участие в дискусията взеха народни представители, дипломати, представители на академичните и научни среди, неправителствени организации, експерти, журналисти.

Всеки втори иска предсрочен вот

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 152

ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД ПОРЕДНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 152

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 152

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 152

Кратки новини

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 140

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 157

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 425

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ