10 Декември 2019вторник23:22 ч.

Петър Витанов: Политиката на ЕС към източните съседи е силно неглижирана

автор:Дума

visibility 750

"Политиката на ЕС към източните съседи като цяло е декларирана като политика с висок приоритет, от друга страна – е силно подценявана и неглижирана. Било заради проблемните точки в отделните страни, в отношенията между тях или с ЕС. Неглижирана и заради това, че ЕС беше изправен пред множество вътрешни и външни предизвикателства (финансовата и дългова криза, бежанската криза, Брекзит, засилването на популизма и евроскептицизма) през последните 10 г.  Въпросът е дали едно такова обръщане на ЕС към себе си и оставянето на всичко останало на заден план, включително развитието на Източното партньорство, е уместно в динамичния свят, в който живеем?", заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов по време на организирана от него конференция "Кавказки пленници: Източното партньорство на ЕС - политика на приобщаване или инструмент на сдържане."
Съорганизатор на събитието е Институтът за икономика и международни отношения.
Форумът бе открит от вицепрезидента Илияна Йотова: „На десетата година от началото на инициативата „Източно партньорство“ резултатите не са задоволителни. Равносметката: прекалено много амбиции, а прекалено малко резултати. Европейският съюз не успя да запълни инициативата с необходимото съдържание. " Вицепрезидентът призова за по-активната роля на България в инициативата „Източно партньорство“. По думите й, географското положение на страната ни, както и позицията ѝ в ЕС, въоръжава българските политици с идеи за участие в дискусиите за бъдещето на инициативата.
„Очаквам най-накрая да чуя консолидирана българска позиция по темата, да видя повече обществени дискусии“, посочи вицепрезидентът и подчерта, че в никакъв случай не бива да се противопоставят „Източното партньорство“ и евроинтеграцията на Западните Балкани.
Заместник-председателят на 44-то НС Кристиан Вигенин направи основен преглед на постигнатото от ЕС в политиката му към Източните съседи и очерта възможните перспективи за развитието й. Той подчерта, че прогресът в рамките на по-засилено сътрудничество между страните от Кавказ с ЕС са обусловени за съжаление от проблемите, което прави перспективите по отношение на диалога по-трудно видими. "Съюзътсе очера като "мека сила" в региона. Той е ценен с експертизата си, но трябва да се наблегне и върху повишаване на нивото на прагматичност в отношенията с Източните съседи като цяло.", акцентира Вигенин.

Участие в дискусията взеха народни представители, дипломати, представители на академичните и научни среди, неправителствени организации, експерти, журналисти.

Коли горят на столичен паркинг

автор:Дума

visibility 0

12 нови случая на морбили в Пазарджишко

автор:Дума

visibility 13

400 лева за преглед в софийска болница

автор:Аида Паникян

visibility 71

/ брой: 238

Омбудсманът до КФН: Бонус-малус ощетява гражданите

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 238

С 11 млн. са намалели животните за месо за 30 г.

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 238

Четвърти сме в ЕС по харчове за храна

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 238

Фирми от всички сектори ще търсят нови служители догодина

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 238

Турция готви сондажи и в Черно море

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 238

"Четворката" преодоля застоя

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 238

Стрелба в болница

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 238

Кратки новини

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 238

Не се вижда краят на съседските войни

автор:Евгени Гаврилов

visibility 65

/ брой: 238

А след лъжата накъде?

автор:Николай Шопов

visibility 67

/ брой: 238

Фашисткият преврат в Боливия

автор:Иван Аладжов

visibility 55

/ брой: 238

НИМ изпраща годината с голяма изложба

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ