28 Май 2020четвъртък10:29 ч.

Опашките пред бюрата по труда продължават да нарастват

ПЕС отново настоява за европейска гаранция за безработица

Икономист прогнозира, че още 100-130 хил. българи ще останат без работа заради кризата с коронавируса

/ брой: 63

автор:Дума

visibility 386

Извънредната ситуация, предизвикана от коронавируса, и очакваните тежки икономически и политически последици отново извадиха на преден план предложението на Партията на европейските социалисти за европейска гаранция за безработица. Президентът на ПЕС Сергей Станишев проведе видеоконферентни разговори с председателя на ЕП Давид Сасоли, с ръководството на Групата на социалистите в ЕП и с еврокомисарите от лявото политическо семейство.

"Липсата на единен европейски отговор на последиците от разпространението на вируса още по-силно подклажда отдавна тлеещите разделения в Европа. Север срещу юг, "спестовниците" срещу "приятелите на кохезията". Либералите и десните, които вече говорят за нова порция строги икономии, срещу левите, които настояваме за повече инвестиции и незабавни мерки за подкрепа на работниците и малките предприятия. Именно пагубните неолиберални политики от близкото минало на затягане на коланите и орязване на средствата за ключови сектори са сред основните причини за изнемогването на здравните системи в редица държави в ЕС", смята Станишев. 

Социалистите настояват за всеобхватен План за възстановяване на Европа. Водеща част в него трябва е въвеждането на европейска гаранция за безработица и по-голяма гъвкавост за средствата от евробюджета, така че те да бъдат насочени към здравните и социалните системи. ПЕС предлага капиталът на Европейската инвестиционна банка да бъде увеличен до 200 млрд. евро, които чрез взаимодействие с националните банки да стигнат до реалната икономика. Предвижда се и въвеждане на специфични механизми за облигации, свързани с конкретната ситуация.

Европейската солидарност ще е нужна и предвид прогнозите за ръст на безработицата у нас. "Доколкото изглежда от разчетите на Министерството на финансите, се очаква безработните да се увеличат с около 100-130 хил. души. Това е доста сериозен шок и, дори да махнем някои от ограничителните мерки, икономиката няма да се възстанови веднага", коментира икономистът Лъчезар Богданов. Той подчерта, че се очаква голям шок в икономиката, който ще означава по-малко инвестиции, по-малко заетост.

Богданов обясни, че все още имаме работеща икономика и не всичко е в застой - потребление на електроенергия, услуги, експортно ориентирани компании, които работят, макар и в неголям обем. "Икономиката не е спряла, но със сигурност има свиване. В определени бизнеси ще има съкращаване на заетостта, мярката 60/40 има за цел да смекчи този удар - да имаме нещо като мост за момента, в който започне да се възстановява икономиката", коментира той.

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 477

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 227

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 212

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ