01 Юни 2020понеделник20:39 ч.

Перник се присъедини към Зеления пакт на Европа

/ брой: 94

автор:Юлия Кулинска

visibility 71

Кметът на община Перник Станислав Владимиров подписа декларацията на природозащитната организация WWF. Чрез нея градът се присъедини към европейската инициатива за Зелен пакт за преминаване от въглищна към нисковъглеродна икономика. Перник стана втората българска община след Бобов дол, която се присъединява към общите европейски усилия за развитие на алтернативни енергийни източници.

Инициативата на ЕК за справедлив енергиен преход във въгледобивните региони е от края на 2017 г., но България беше единствената държава членка, която не бе представена в този диалог, търсещ решения за излизане от икономическата зависимост от въгледобива. Само за половин година над 60 кметове от 14 въгледобивни региона в 11 европейски държави, сред които и България, обявиха своята подкрепа за преминаване към икономика от нов тип в унисон с амбициозните цели на Зеления пакт.

Фондът за справедлив преход е в размер на 7,5 милиарда евро, от които за България са заделени около 0,5 млрд. евро. Те трябва да се използват по предназначение за справяне с екологичните, социалните и икономическите последици от трансформацията на въгледобива в зависимите от изкопаемите горива региони у нас. Навременните действия на община Перник в тази посока отново демонстрират силата на доброто сътрудничество между неправителствения сектор и местната власт в посока постигане на амбициозните климатични цели на Парижкото споразумение, коментира Георги Стефанов, ръководител практика "Климат и енергия" към екологичната организация у нас.

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 90

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 101

Отвориха хотели и къмпинги в Гърция

автор:Дума

visibility 91

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 306

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 416

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 601

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 675

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 500

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ