09 Април 2020четвъртък05:04 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Снимка Емилия Костадинова

Интервю

Пенчо Милков: Африканската чума е жълт картон за държавата

На прага сме при неадекватни мерки да загубим цял промишлен отрасъл, казва народният представител от БСП

/ брой: 142

автор:Мая Йовановска

visibility 1996

Пенчо МИЛКОВ е депутат в 44-то Народно събрание от "БСП за България". По професия е юрист. Член е на парламентарната комисия по правните въпроси и на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Той е народен представител от Русе - един от най-засегнатите от африканската чума по свинете район, в който бе обявено бедствено положение заради навлизането на заразата.

"Престъпна незаинтересованост доведе до навлизане на заболяването с такива темпове"

- Г-н Милков, премиерът обяви, че властта 2 години била удържала чумата, но с румънските туристи тя стигнала у нас. Шефът на БАБХ пък набеди за разрастването на заразата румънските кебапчета. БСП обаче поиска да бъде поета политическа отговорност заради разрастването на чумата.

- Властите не са задържали болестта две години. Те наблюдаваха как тя приближава границите ни и мерките, които бяха предприети, не предпоставяха тя да не навлезе в България. А и всички експерти казаха, че чумата ще завладее страната. Че свинекомплексите ще бъдат затворени, защото животните ще бъдат убити, което вече става. И това ще се случи не само в тези два свинекомплекса в селата Николово и Бръшлен, но и в много други. Болестта беше в Румъния, а властите наблюдаваха нейното движение и разрастване там. Но нищо не са задържали. Единствената предприета мярка бе изграждането на един метър телена ограда по сухопътната граница с Румъния. Векторите за разпространяване на заразата са първо дивите прасета, които безпроблемно преплуват р. Дунав. Но освен тях заразата се разнася от птици, чакали, диви кучета, лисици. Грабливите птици се хранят с трупове на умрели животни в Румъния и я пренасят тук. Че не са задържали болестта, говори и това, че границата с Румъния не беше затворена за фуражи, чрез които също става пренасянето. Не беше затворена и за храни от свински произход. Най-ясното потвърждение, че не са си свършили работата, е изявлението на еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис. Същото казахме и ние в сряда - че има реална опасност България да загуби целия си свиневъден отрасъл и че българските власти не са си свършили работата по отношение на мерките срещу африканската чума. Има ясна практика в другите държави какво се прави, когато очакваш африканска чума. Народното събрание даде възможност за реакция още миналата година, като измени Закона за лова така, че забраната за лов да може да се отменя от министъра. Така дивите прасета, които към онзи момент бяха единственият вектор на разпространение на заразата, можеха да бъдат масирано прочистени. И вместо да влязат дружинките на санитарен лов, министърът на земеделието забрани лова. Попитахме защо в НС. Направихме срещи с експерти в Русе, с областни управители, евродепутати, БАБХ, ловджии, собственици на свинекомплекси. На тях се чу опитът на другите държави и стана абсолютно ясно какво трябва да направим. Но това не се случи. И сега да твърдят, че са предпазили държавата... Да се радваме с това бездействие, че чумата е върху свинете, а не върху хората. Когато болестта се констатира в България, мерките бяха абсолютно неадекватни, объркани и хотични.

- Имате предвид след първата положителна проба.

- Община Тутракан е пример за мерките, които държавата трябваше да предприеме повсеместно. Там много преди проблемът да се разрасне, ловните дружинки бяха пуснати да ловят диви прасета през целия период. Въпреки забраната на министъра. Всички дружинки бяха снабдени с фризери, защото държавата бавеше резултатите от пробите 35 дни. Много преди проблемът да излезе, кметовете обикаляха с ветеринарни лекари и обясняваха на всички хора с прасета, отглеждани от типа "заден двор", за опасностите и те бяха умъртвени. Това беше свършено, преди държавата да го каже. Така че тези хора там дадоха пример. Вместо това държавата затвори и последните екарисажи и животните няма къде да бъдат унищожени.

- Сега казват, че най-добрият вариант бил загробването.

- Проблемът е изключително опасен, особено за Николово и Бръшлен, и за свинекомплексите около Русе, защото районът е вододайна зона. Бръшлен е в НАТУРА 2000. Там е водосборен басейн. Животните се загробват на 4 метра под земята, а подпочвените води в дунавската равнина са изключително близко до повърхността. Как ще проверят дали от тези декари, на които се загробват прасетата, водите не отиват в мрежата? Начинът на унищожаване в България на животни в такъв обем не е установен нормативно. А те предприеха умъртвяване, което граничи с всички правила. Големи прасета бяха унищожени, издавени с пяна. Заради изтичането на тази информация най-вероятно унищожаването е временно спряно. Ние не казваме, че не трябва да има умъртвяване. Това обаче трябва да стане хуманно и въпросът е какво се случва след това с тази биомаса. Не може да се транспортира, трябва да се закопае, но само в Бръшлен са 40 хил. прасета. Това означава, че те ще бъдат загробвани на десетки декари земя. 

Ако е прав еврокомисарят и се установи, че не са извършени мерките от добрата практика от другите държави, които е можело, ще стои въпросът за обезщетяване на собствениците на свинекомплексите за страшно много пари. Това не е само за умъртвените прасета, но и за неизпълнените договори. Ами работниците, които досега са се трудели в тези свинеферми? Над 100 човека само от Бръшлен отиват на борсата. Това ще доведе и до миграция на семейства. Какво става със собствениците, какво става с работниците, какво става със загубените пазари? Ние сме на прага при неадекватни мерки да загубим един цял промишлен отрасъл, в който сме добри. Това, което казват експертите, е, че държавата сега трябва активно да проведе политиката на юг, която пропусна да проведе на север. За да можем да предпазим фермите надолу от разрастване на болестта. Магистралата София - Бургас е естествената линия на защита.

- Дали острото изказване на еврокомисаря не е причината земеделската министърка Десислава Танева да признае за обхвата на проблема?

- Ако Танева сега признава, проблемът е още по-голям. Защото, непризнавайки проблема, който е с поне 2-годишна давност, нямам предвид конкретно нея, стигнахме дотук. Има централен епизоотичен съвет към Министерския съвет с ръководител Томислав Дончев. А щабът не е заседавал от една година. Тази престъпна незаинтересованост доведе до навлизане на заболяването с такива темпове.  

- Какви ще са последствията, ако заболяването у нас се разрасне?

- Съседните страни ще затворят границите си за внос на наши продукти от свинско месо и фуражи. Защото вече векторите на разпространение не са само дивите животни. Бяха изпуснати стъпала при провеждането на мерките. Това е като една военна кампания, която не бе проведена както трябва.

- Имаше препоръка за въвеждането на извънредно положение в страната заради чумата.

- В три области у нас вече е обявено бедствено положение. То се прави с цел правните последици. За цялата страна не е необходимо, защото няма констатации на заболяването. Извънредното положение създава правна предпоставка да се твърди, че са налице обективни обстоятелства да не се изпълняват например договорите за доставка. Това е от голямо значение за производителите. Проблемът сега е в две свинеферми, но виждаме с каква скорост се разпространява заболяването.

- По инициатива на БСП имаше среща с производителите. От какви загуби се опасяват? При това развитие за какъв период е възможно страната ни да остане в изолация и колко време ще е необходимо да се възобнови работата на свинефермите?

- В момента, в който се разгаря криза, не може никой собственик на свинеферма да каже какви ще са реалните загуби, които ще понесе. Защото при неизпълнението на договорите вероятно ще има претенции към тях. Самата стойност на убитите животни е пряката загуба. Но към тях трябва да се причислят и пропуснатите ползи по договори, а най-вероятно и други загуби от искове към тях. Констатациите на еврокомисаря са красноречиви. Той знае как е било в другите държави и какво трябва да се направи. Няма закон, в който да се казва какво се прави при африканска чума. Въпросът е дали си предприел всички необходими мерки при ресурсите, с които разполагаш. Той заяви, че българските власти не са предприели всички мерки, необходими, за да се предпазим. Ако това се установи по дела, по които може да се предявят претенции от собствениците на свинекомплексите, които ще имат загуби, става въпрос за необозрими вреди.

- Производителите говорят, че в бранша са вложени над 3 млрд. лв.

- Това е един от големите браншове, особено в Русенско. В свинекомплексите има драконовски мерки за сигурност. Огради, обеззаразяване на автомобили и т.н. Докато векторите на разпространение са дивите прасета, в свинефермите няма как да влезе чумата. Това не са разградени дворове. Но когато дивото прасе умре и на 30 км от свинефермата го ядат птици, няма как животните да се предпазят. И никой не е очаквал, че държавата няма да предприеме определени мерки. 

Така че вредите като цяло отиват в сферата на непонятното. А това, което говорят експертите за възстановяването на дейността след чумата, се надявам да е по-песимистично от действителното. Но казват, че много трудно България ще възстанови този отрасъл, защото става въпрос за пазари, а не за самоцелно производство. Нашият свиневъден отрасъл има добър износ. А когато има чума и се унищожават прасета, нашата ниша ще бъде заета веднага от чужди производители. Кой ще възстанови на производителите външните пазари? Заради това от БСП искаме политическа отговорност. Защо не е заседавал Централният епизоотичен щаб, който е междуведомствен? Не може при такъв проблем земеделският министър да се справи сам. Отговорни са междуведомствените експертни групи. Ами шефът на БАБХ? Ами неглижирането на проблема? Две години цялата държава бива убеждавана да е спокойна, защото били взети всички мерки. Вицепремиерът Томислав Дончев трябва да обясни какво е свършил. Как и защо болестта влезе в България? 

- Това май е поредната криза?

- Те управляват от криза на криза. И при поредната криза отново виждаме, че хората са оставени сами с проблема си. Казаха ли на хората какво да правят в рамките на дни, какви са кратковременните мерки? Не! Казаха ли какво ще направи държавата като политика за отрасъла? Как ще се справи с това огромно предизвикателство? Това е един жълт картон за държавата. Добре, че чумата е свинска. Ами ако беше болест по хората? Ако беше някакъв външен натиск върху страната? Виждам една дезорганизация при междуведомствените връзки, когато трябва да посрещнат криза. И тук се случва същото както с НАП - неглижиране на проблема до последно, усмихване на ораторите, които обясняват, че има проблем, и накрая, когато избухне кризата - неадекватно отношение към хората. Не им обясняват какво да направят и какви тежки последици може да има.

- Какво трябва да се прави оттук нататък?

- Необходими са активни мерки, за да се съхрани останалата част от страната. Активни мерки за унищожаване на прасетата, отглеждани по къщите от типа "заден двор", които са незаконни.

- Смятате ли, че трябва да има временна забрана за отглеждането на домашни свине, както препоръчват и от бранша, а и някои експерти, или е прекалена мярка?

- Във връзка с африканската чума не е прекалена мярка. Граничещата с община Тутракан община Сливо поле взе пример от нея. И ветеринарен доктор, без Министерството на земеделието да го е поискало, обикаляше от къща на къща и обясняваше всичко на хората. В тези общини убиха животните от задния двор. Но има неща, които държавата трябваше да направи. В Румъния между населените места има санитарни пунктове, където всяко влизащо или излизащо превозно средство се обеззаразява. Това трябваше да става и по границите на България, но не се правеше. Държавата трябваше да предприеме мерки, които общините нямат ресурс да въведат.

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 68

Трезорите предлагат кредитна ваканция до 6 месеца

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 68

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 296

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 105

/ брой: 68

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ