25 Юли 2021неделя00:28 ч.

Печени картофи на парно

/ брой: 167

автор:Ралица Табакова

visibility 1355

Темата "Топлофикация" е способна да нажежи страстите до червено и в лятната жега, и в зимния мраз. Парлива, огнена, сапунена - всякак можем да опишем дългогодишната сага с парното в столицата. В нея има достатъчно материал за няколко турски серила - и Вальо Топлото, и леля Цецка, и заграбени милиони, и джакузи, и френски сиренца, и лъскави коли, и плачещ кмет, и псуващи граждани, дори и такива, които не искат "Топлофикация" за съпруга, но, уви, тя не им дава развод.


До болка ни е познат сюжетът за дружеството, което изправя косите на столичани с четирицифрени сметки, но работи на загуба и трупа дългове. Монополист, който е обвързан с друг монополист "Булгаргаз". Омагьосан кръг, в който от години се въртят и община, и държава, и граждани. "Топлофикация" отдавна не е повод за гордост, не е и желан приятел, нито дори коректен партньор. Дружеството е горещ картоф, който с бързи и истерични движения си прехвърлят различните институции. Гледат хем да не се опарят, хем да не се изцапат, хем пък съвсем да не изтърват картофа, че да стане на пюре.


Докато бе кмет, загриженият за столичани Бойко Борисов не спря да плаче, че държавата трябва да направи нещо, за да му помогне да спаси "Топлофикация". Дружеството и тогава бе с дългове, Вальо Топлото бе вече изправен пред съда, а столичани масово се отказваха от услугите на монополиста. Кметът повтаряше рефрена, че София е столица и че държавата трябва да се грижи приоритетно и за нейните граждани. Правителството на Сергей Станишев се съгласи да прехвърли акциите на дружеството към икономическото министерство. Отпусна и 250 млн. лева бюджетни пари за уреждане дълговете на топлото. Парите все още са дължими, а дружеството година и половина по-късно е с пет пъти повече дългове и с още по-малки приходи. Борисов обаче вече е премиер. И гледа от друга камбанария. Картофът пак е горещ и не е за неговите ръце. Какво по-лесно от това да си измие ръцете с кмета, когото сам си посочи. С обещанието, че държавата щяла този път да е майка, а не мащеха. В замяна общината ще трябва да урежда борчовете на "Топлофикация". Е, нали Бойко, който вече е загрижен за целия български народ, ще даде едно мощно рамо. Как, кога и защо - не се знае. Но Фандъкова трябва да вярва на обещания.


Дали заради жегата навън кметицата не усеща парещия картоф, който й подадоха. Поизпотиха се притеснени обаче дори общинарите от собствената й партия. Които изпуснаха и парещ коментар по темата вчера. Не разбират ли, че на Фандъкова просто й режат главата с тази "Топлофикация", питаше недоумяващо съветник от "Московска" 33. Може би Борисов разбира, но пък нали картофът вече не гори в неговите длани.

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 331

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 280

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 295

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1493

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 663

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 444

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 431

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ