24 Януари 2021неделя22:00 ч.

Печалби и загуби

/ брой: 139

автор:Деси Велева

visibility 783

Столичното общинско дружество "Топлофикация" излиза за поредна година на голяма загуба. Този път тя е рекордна - 82 милиона лева за 2019 г. Обяснението на ръководството е просто - квотите за емисиите парникови газове са много скъпи. Миналата година старото ръководство беше виновно. По-миналата имаше друга причина.

Друг отчет - този на "Софийска вода", бивше общинско дружество, сега дадено на концесия, също изскочи тези дни. Но с друг знак. То е излязло на печалба с 42 милиона лева. Въпреки спуканите тръби и течовете. 

Общото между двете търговски фирми е, че предоставят комунални услуги на столичани. Различното е, че едните печелят, другите губят. Много разсъждения и заключения може да се направят по тези данни и все не са в полза на софиянци.

Когато печалбата ти влиза директно в джоба, имаш повече стимул да я реализираш. Когато си само посредник и нямаш лична полза от приходите, мотивировката не е толкова силна. Десетилетия наред Столичната община не успя да се превъплъти в ролята на успешен и добър стопанин на топлофикационното си дружество. Година след година сменя директори и то все е пред фалит. Но затова пък много удобно и далновидно се отказа от услугите по водоснабдяването, за да не се товари с допълнителни тежести. За концесионера това не се оказа бреме, а му носи милиони всяка година.  

Негативите и в двата случая са за столичани. Те са жертвата и заради печелившата, и заради губещата дейност. Скубят ги и от "Топлофикация", и от "Софийска вода". Само дето накрая финансовият баланс е различен. Общ е източникът на неблагополучията, виновникът за това положение - столичното кметство, което взема поредица от грешни решения и ги оправдава с външни фактори. А в близко време предстои да приключи договорът по концесиониране на ВиК сектора. Какво ли ни очаква след това?

Жълт код за силен вятър в понеделник

автор:Дума

visibility 57

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 597

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 15

Датата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 16

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 668

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 846

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 817

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ