02 Август 2021понеделник07:06 ч.

Сергей Станишев:

Пазарите не могат да диктуват политиките

"Арабската пролет" промени лицето на целия регион, заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС

/ брой: 106

автор:Искра Милева

visibility 1953

Агенциите и пазарите не могат да диктуват политиката на държавите. Това каза лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, който откри  конференцията "Арабската пролет" днес - откраднати революции или демокрация в развитие?". По думите на Станишев агенциите трябва да уважават демократичния избор на хората. "Агенции и пазари, които на никого демократично не се отчитат, командват света. Това е голям проблем и трябва да има промяна", каза Станишев. Той допълни, че именно затова много хора вече нямат доверие в европейските институции, тъй като не виждат тяхната демократична воля да бъде изразявана и защитавана. Станишев поясни, че неведнъж международните пазари и агенции са предприемали действия без никакви ясни аргументи.
Политиката само на затягане на колани нито удовлетворява пазарите, нито дава икономически изход, бе категоричен Станишев. Според него до голяма степен на това се дължи фактът, че еврото не е стабилно и не е възстановено доверието. Когато имаш само затягане на коланите в бюджетната сфера, какво се получава - режеш разходи тази година, няма растеж, хората обедняват, безработните идват да искат пари и помощи от бюджета, което е нормално. Следващата година пак нямаш пари, затягаш още, по-следващата пак. Това е една спирала надолу, беше категоричен Станишев.
"Арабската пролет" промени лицето на целия регион, каза Сергей Станишев. Той допълни, че това е удивително събитие, тъй като стотици хиляди младежи излизат на улиците, не само за да протестират срещу тоталитарните режими в страните си, но и за да защитят своите граждански права, свободата на медиите и едно ново социално устройство на страните си. Той допълни, че е важно какво ще се промени в тези държави, както и че ЕС помага по тези въпроси. Станишев припомни адекватно очертаните приоритети от ПЕС по време на конференцията в Тунис. Според него Европейският съюз има морален дълг към страните от Северна Африка за тяхното политическо, икономическо и социално развитие. Вече е ясно към каква посока трябва да се върви, продължи Станишев. Той подчерта, че водещият въпрос е приемането на конституции. Станишев допълни още, че свободата в тези региони трябва да е подплатена от сериозна икономическа политика.
Лидерът на БСП изтъкна, че делегацията на българските социалисти в ЕП цели да подпомогне изграждане на стабилни демократични институции и политически субекти в страните от региона, а предложенията им са подтикнали ЕС да увеличи с 40% средствата за икономическо партньорство със съседните страни. Това е огромна възможност за арабските държави, категоричен бе Сергей Станишев.
Хората в тези региони трябва да получат сериозни икономически и социални перспективи, заяви и евродепутатът и председател на Съвета по външна политика на НС на БСП Кристиан Вигенин. Той подчерта, че и българската левица, и евролевицата имат интерес по темата, защото битката е за социален прогрес. По думите на Вигенин предизвикателствата пред тези страни са огромни, защото новият политически елит трябва да отговори на очакванията на хората.
Механизмът държава в държавата се опитва да нанася удари на революцията, каза Тарек Даниш, член на комисията по външна политика от Египетската социалдемократическа партия. Даниш посочи, че в египетския парламент се обсъждат несъществени въпроси. Той изтъкна, че се води борба за конституция, но предупреди, че Египет върви към много опасен път. "Вървим към нова революция. Тук сме да потърсим вашата помощ, каза  той.
Целта ни е Тунис да се намира между големите демокрации, каза Карима Суид, зам.-председател на Учредителното събрание на Тунис и член на Политическото бюро на Етакатол.

Червен код за опасни жеги в понеделник

автор:Дума

visibility 228

Всички искат от ИТН гаранции и имената на министрите

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 146

БСП е на прага да осъществи политиките си

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 146

70% от "Хемус" е платена, но само 13% е изградена

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 146

Има риск ББР да не си върне едрите кредити

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 146

Голяма част от София остава без топла вода

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 146

83 на сто е ръстът на летните туристи

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 146

Ваксините на Pfiser и Moderna поскъпват за ЕС

автор:Дума

visibility 107

Гореща вълна и пожари в Южна Европа

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 146

В САЩ подгонват наематели, останали без средства

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 146

Пълен парадокс

автор:Мая Йовановска

visibility 135

/ брой: 146

130 години социалистическо движение в България

visibility 206

/ брой: 146

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 192

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 428

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ