14 Август 2022неделя18:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°. Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°.

Поглед от най-високата точка

Репортаж

Пътят към върха

В Момчилова крепост оживява славното ни минало

/ брой: 184

автор:Ина Михайлова

visibility 77

Момчилова крепост се намира само на двайсетина километра от град Смолян в посока към границата с Гърция, по пътя за Мадан и Златоград. Само на километър след село Подвис завивате наляво в посока селата Градът и Ряка. В самия край на село Градът завивате отново наляво и само след 1,5 км ще се озовете на паркинга в подножието на крепостта. От тук ще започне вашият път към върха, към българското знаме, което първоначално ще виждате като малка точка.

***

Легендите за Момчилова крепост са много. Разказват, че преди да падне под турско робство, хората са успели да изнесат от тук много злато, което било скрито в неизвестна и до ден днешен пещера. Дали е така?

С тези мисли слизаме от колата и поемаме напред към крепостта. Преди това в информационния център ни разказват за историята на Момчилова крепост, разглеждаме експонатите, намерени при археологически разкопки, осведомяват ни за пътя, който ни очаква. 

Тръгваме с бодра стъпка. Теренът е направо релаксиращ - малки полянки, борова горичка, беседка. С релакса - дотук. Пътеката започва да прави завои и да увеличава наклона. Изградени стъпала от дървени греди и много, много крачки все нагоре... И така, докато не стигнете до красива беседка, от която се разкрива невероятна гледка към Пампорово и кулата Снежанка. Тук трябва да вземете решение кой път да изберете. Единият вариант е да атакувате върха с още стъпала, "по-цивилизовани", както ни успокоява семейството с две деца, които срещаме. Другият е панорамната пътека по ръба на хълма, обезопасена с парапет, която обикаля около него.

Продължихме нагоре, защото искахме най-напред да видим... всичко. От най-високото до най-далечното. 

Ако обичате красивите гледки, това е едно от местата в Родопите, които си струва да посетите. Заслужава си да изкачите стръмнината, да се задъхате по склона. Но когато стъпите на върха, където се вее знамето, ще затаите дъх. Панорамата е зашеметяваща. И вдъхновяваща. Още повече ще се вдъхновите от филма за Момчил войвода, който се прожектира вечер при подходящи метеорологични условия в определени дни от годината на една от скалите на върха на крепостта. Озвучаването и светлините, както и звукът отекват в тъмнината на Родопа.  

Във вътрешността на крепостта липсват следи от каменни постройки, те били изграждани от дърво. На няколко метра от входа при северната крепостна стена е локализирана ковачница, размерите на която не могат да бъдат установени. Разкрити са следи от огнище, което не е проучено изцяло. Най-вероятно работилницата се е намирала под дървен навес. Той е възстановен в рамките на проекта "Момчилова крепост - митовете оживяват". Ако искате да вземете монета за спомен, направена е специална матрица за отсичане на сувенирни монети.

Момчилова крепост ще ви омагьоса, ще ви накара да забравите за всичко, взирайки се в безкрайните гледки във всички посоки. На върха ще усетите Родопите и ще се докоснете до техните мистерии и легендарност.

***

Казват, че слизането от върха е по-трудно от изкачването. Вярно е. Докато се спускаме от Момчилова крепост, срещаме много семейства, поели към върха. "Здравейте, далече ли е?", питат те. Също като нас. Не, не е далече. Не е лесно, но си заслужава. И, да, трудно е да стигнеш до върха, но и слизането е не по-малко сложно. Казва го момчето, което като вятър ни задминава и със силен вик известява, че вече сме долу. Мъникът размахва пластмасова сабя. По подобие на родопския исполин Момчил юнак, легендите за когото тепърва ще прочете. Със сигурност ще иска да го направи...


Момчилова крепост е разположена в непосредствена близост до трасето на източния за Средните Родопи трансродопски път, свързвал Горнотракийската низина с главен град Филипопол с Егейското крайбрежие. Тя е построена по времето на византийския император Юстиниан I (527-565) като част от системата крепости в европейската територия на империята против варварските нашествия от север. Споменава се в исторически източници под името "Подвизд".

Крепостта има два периода на обитание. Единият е по времето на император Юстиниан I, който предприема грандиозно военно строителство на целия Балкански полуостров. След сравнително кратко съществуване, крепостта е опожарена от славяните. Възстановена е около XI век. През 1343 г. е предадена във владение на Момчил, който я управлява две години. Независимият родопски владетел получава от император Йоан Кантакузин две крепости в Родопите - Подвис и Св. Ирина (с неустановено местоположение). Разширява "царството" си, като превзема крепостта Ксанти. Сам повежда борба срещу османските нашественици и загива на 7 юли 1345 г. при крепостта Перитор на Бяло море.

Интересът към проучванията на Момчилова крепост датира от края на XIX век. През 1986 г. се провеждат първите археологически проучвания с научен ръководител проф. Маргарита Ваклинова. Проучванията установяват, че крепостта е била опасана от запад, север и изток с крепостна стена, като с най-голяма височина е трасето около входа от север, а с най ниска - откъм изток, където се засичат само основи. Височината на стените варира между половин и 2,10 метра. В северната част на крепостта е разкрита внушителна кула-порта с размери 4,8 на 4 метра. Разкопките продължават през 2007 г., като се извършва и "социализация" на крепостта. Най-ранната керамика, открита в района, датира към 4200 години преди новата ера.

Установено е, че укрепителното съоръжение наследява тракийско скално светилище от края на V хилядолетие преди Христа. В древните исторически извори Родопите са наречени Свещената планина на траките. Тракийските племена, обитавали Средните Родопи, разполагат светилищата си на високи, трудно достъпни върхове. На територията на община Смолян са известни светилищата връх Ком (с. Сивино), Поповица (с. Стража), Сакарка (с. Соколовци), Расилица (мах. Горна Арда). В светилищата са се извършвали тайнствени ритуали и траките са търсели връзката със своите божества.

От светилището, разположено на най-високата точка в землището на крепостта, се разкрива 360-градусова панорама - към връх Голям Перелик, кулата Снежанка на Пампорово, Националната астрономическа обсерватория "Рожен", връх Свобода. Оттук се виждат и останалите крепости, част от общата отбранителна линия на Юстиниан I - тази в местността Турлук над Смолян и Кечикая над град Рудозем. И трите крепости са били изградени на върхове с пряка визуална връзка. Подвис е стратегическо място в плановете на Момчил за защита на територията. Средновековната крепост е била превзета и опожарена при османското нашествие в Родопите. Доказателство са многобройните върхове от стрели, открити пред входната врата и стената.


Снимки АВТОРКАТА

Една от новите атракции в Момчилова крепост е грънчарската работилница. Освен маса с грънчарско колело, има и модел на глинена пещ за изпичане на готовата продукция


До върха остава малко


На върха...


Киносалонът на открито


 

 

 

 

Държавата дава 800 млн. лв. на "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 156

Смениха шефа на АПИ

автор:Дума

visibility 609

/ брой: 156

НАП: Строители крият 480 млн. лв. данъци годишно

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 156

Трети сме по износ на ток в Европа

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 156

Осуетени атаки срещу Запорожката АЕЦ

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 156

Българите съживяват търговията в Одрин

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 156

Украински заплахи

автор:Юри Михалков

visibility 352

/ брой: 156

Зануляване

автор:Марин Милашки

visibility 594

/ брой: 156

Ами ако Москва напълно спре доставките на газ?

автор:Дума

visibility 636

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ