25 Октомври 2021понеделник04:02 ч.

Поглед от най-високата точка

Репортаж

Пътят към върха

В Момчилова крепост оживява славното ни минало

/ брой: 184

автор:Ина Михайлова

visibility 9

Момчилова крепост се намира само на двайсетина километра от град Смолян в посока към границата с Гърция, по пътя за Мадан и Златоград. Само на километър след село Подвис завивате наляво в посока селата Градът и Ряка. В самия край на село Градът завивате отново наляво и само след 1,5 км ще се озовете на паркинга в подножието на крепостта. От тук ще започне вашият път към върха, към българското знаме, което първоначално ще виждате като малка точка.

***

Легендите за Момчилова крепост са много. Разказват, че преди да падне под турско робство, хората са успели да изнесат от тук много злато, което било скрито в неизвестна и до ден днешен пещера. Дали е така?

С тези мисли слизаме от колата и поемаме напред към крепостта. Преди това в информационния център ни разказват за историята на Момчилова крепост, разглеждаме експонатите, намерени при археологически разкопки, осведомяват ни за пътя, който ни очаква. 

Тръгваме с бодра стъпка. Теренът е направо релаксиращ - малки полянки, борова горичка, беседка. С релакса - дотук. Пътеката започва да прави завои и да увеличава наклона. Изградени стъпала от дървени греди и много, много крачки все нагоре... И така, докато не стигнете до красива беседка, от която се разкрива невероятна гледка към Пампорово и кулата Снежанка. Тук трябва да вземете решение кой път да изберете. Единият вариант е да атакувате върха с още стъпала, "по-цивилизовани", както ни успокоява семейството с две деца, които срещаме. Другият е панорамната пътека по ръба на хълма, обезопасена с парапет, която обикаля около него.

Продължихме нагоре, защото искахме най-напред да видим... всичко. От най-високото до най-далечното. 

Ако обичате красивите гледки, това е едно от местата в Родопите, които си струва да посетите. Заслужава си да изкачите стръмнината, да се задъхате по склона. Но когато стъпите на върха, където се вее знамето, ще затаите дъх. Панорамата е зашеметяваща. И вдъхновяваща. Още повече ще се вдъхновите от филма за Момчил войвода, който се прожектира вечер при подходящи метеорологични условия в определени дни от годината на една от скалите на върха на крепостта. Озвучаването и светлините, както и звукът отекват в тъмнината на Родопа.  

Във вътрешността на крепостта липсват следи от каменни постройки, те били изграждани от дърво. На няколко метра от входа при северната крепостна стена е локализирана ковачница, размерите на която не могат да бъдат установени. Разкрити са следи от огнище, което не е проучено изцяло. Най-вероятно работилницата се е намирала под дървен навес. Той е възстановен в рамките на проекта "Момчилова крепост - митовете оживяват". Ако искате да вземете монета за спомен, направена е специална матрица за отсичане на сувенирни монети.

Момчилова крепост ще ви омагьоса, ще ви накара да забравите за всичко, взирайки се в безкрайните гледки във всички посоки. На върха ще усетите Родопите и ще се докоснете до техните мистерии и легендарност.

***

Казват, че слизането от върха е по-трудно от изкачването. Вярно е. Докато се спускаме от Момчилова крепост, срещаме много семейства, поели към върха. "Здравейте, далече ли е?", питат те. Също като нас. Не, не е далече. Не е лесно, но си заслужава. И, да, трудно е да стигнеш до върха, но и слизането е не по-малко сложно. Казва го момчето, което като вятър ни задминава и със силен вик известява, че вече сме долу. Мъникът размахва пластмасова сабя. По подобие на родопския исполин Момчил юнак, легендите за когото тепърва ще прочете. Със сигурност ще иска да го направи...


Момчилова крепост е разположена в непосредствена близост до трасето на източния за Средните Родопи трансродопски път, свързвал Горнотракийската низина с главен град Филипопол с Егейското крайбрежие. Тя е построена по времето на византийския император Юстиниан I (527-565) като част от системата крепости в европейската територия на империята против варварските нашествия от север. Споменава се в исторически източници под името "Подвизд".

Крепостта има два периода на обитание. Единият е по времето на император Юстиниан I, който предприема грандиозно военно строителство на целия Балкански полуостров. След сравнително кратко съществуване, крепостта е опожарена от славяните. Възстановена е около XI век. През 1343 г. е предадена във владение на Момчил, който я управлява две години. Независимият родопски владетел получава от император Йоан Кантакузин две крепости в Родопите - Подвис и Св. Ирина (с неустановено местоположение). Разширява "царството" си, като превзема крепостта Ксанти. Сам повежда борба срещу османските нашественици и загива на 7 юли 1345 г. при крепостта Перитор на Бяло море.

Интересът към проучванията на Момчилова крепост датира от края на XIX век. През 1986 г. се провеждат първите археологически проучвания с научен ръководител проф. Маргарита Ваклинова. Проучванията установяват, че крепостта е била опасана от запад, север и изток с крепостна стена, като с най-голяма височина е трасето около входа от север, а с най ниска - откъм изток, където се засичат само основи. Височината на стените варира между половин и 2,10 метра. В северната част на крепостта е разкрита внушителна кула-порта с размери 4,8 на 4 метра. Разкопките продължават през 2007 г., като се извършва и "социализация" на крепостта. Най-ранната керамика, открита в района, датира към 4200 години преди новата ера.

Установено е, че укрепителното съоръжение наследява тракийско скално светилище от края на V хилядолетие преди Христа. В древните исторически извори Родопите са наречени Свещената планина на траките. Тракийските племена, обитавали Средните Родопи, разполагат светилищата си на високи, трудно достъпни върхове. На територията на община Смолян са известни светилищата връх Ком (с. Сивино), Поповица (с. Стража), Сакарка (с. Соколовци), Расилица (мах. Горна Арда). В светилищата са се извършвали тайнствени ритуали и траките са търсели връзката със своите божества.

От светилището, разположено на най-високата точка в землището на крепостта, се разкрива 360-градусова панорама - към връх Голям Перелик, кулата Снежанка на Пампорово, Националната астрономическа обсерватория "Рожен", връх Свобода. Оттук се виждат и останалите крепости, част от общата отбранителна линия на Юстиниан I - тази в местността Турлук над Смолян и Кечикая над град Рудозем. И трите крепости са били изградени на върхове с пряка визуална връзка. Подвис е стратегическо място в плановете на Момчил за защита на територията. Средновековната крепост е била превзета и опожарена при османското нашествие в Родопите. Доказателство са многобройните върхове от стрели, открити пред входната врата и стената.


Снимки АВТОРКАТА

Една от новите атракции в Момчилова крепост е грънчарската работилница. Освен маса с грънчарско колело, има и модел на глинена пещ за изпичане на готовата продукция


До върха остава малко


На върха...


Киносалонът на открито


 

 

 

 

Властта обеща засилен контрол и план за отваряне на училищата

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 204

Нинова призова да се отвори държавният резерв

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 204

35% от учителите плашат с оставки, синдикат - със стачка

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 204

От труден до двойно по-силен зимен сезон очакват в туризма

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 204

Вече такса и за теглене на пенсия от банкомат

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 204

Урсула фон дер Лайен подкрепи ядрената енергeтика

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 204

2,50 лв. ще стигне литър бензин по Коледа

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 204

САЩ очакват обяснения от турския президент

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 204

България е високорискова страна заради КОВИД-19

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 204

Германски министър вбеси социалдемократите

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 204

Президентски избори и в Узбекистан

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 204

Заложниците

автор:Деси Велева

visibility 82

/ брой: 204

БСП ще е гарант и стълб на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 204

Откраднатата държава

автор:Владимир Георгиев

visibility 146

/ брой: 204

Партията октопод

автор:Юри Михалков

visibility 136

/ брой: 204

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ