Руска кухня
Първи похапна леко Петър Първи
/ брой: 69
По времето на Петър І руските аристократи и останалото дворянство заимстват и въвеждат западноевропейските кулинарни традиции. Дошлите от Запада и дотогава неизвестни на руската трапеза немски сандвичи, френски и холандски сирена са съчетани със старинните руски блюда – студени осолени, желирани и пушени ястия. Така на руската трапеза се появяват предястията. Ето една от рецептите.
Ще са ни нужни:
Шунка 120 гр.
Сварен език 120 гр.
Яйца 4 бр.
Месо 80 гр.
Червена чушка, зелени подправки, гъби, хрян
Начин на приготвяне:
Сваряваме месото и го нарязваме на малки парчета. Украсяваме с кръгчета от сварен морков, яйчен белтък, червена чушка, магданоз. В изстиналия бульон сипваме желатин, накиснат предварително 40 минути, разбития на пяна яйчен белтък, поставяме на котлона и варим на слаб огън 5-7 минути. Махаме пяната, процеждаме и оставяме да изстине. Заливаме месото на слоеве с желето. Преди да сервираме предястието, на голяма чиния слагаме нарязано на парчета желирано месо, красиво оформени резени шунка и варен език. Украсяваме с мариновани гъби и подправен със сок от цвекло хрян. На няколко места правим матрьошки. За целта отрязваме долната част на сварено яйце, за да не пада. Отгоре правим кърпа или калпаче с помощта на отрязан сварен морков. С трохи от хляб и моркови правим очи, уши и нос.
Готвач Юс