12 Юли 2020неделя12:14 ч.

Партенки

/ брой: 33

автор:Евгени Гаврилов

visibility 691

През април миналата година от Дубровник премиерът Борисов обяви, че третият мост над р. Дунав между България и Румъния ще бъде между Свищов и Зимнич и до дни ще бъде направена първата копка. Това, разбира се, се оказа поредната му партенка, защото вече близо година чакаме тази първата копка, но тя така и не дойде. Няма година и историята с партенката се повтаря. По време на току-що завършилата Мюнхенска среща той обяви, че е оказал натиск да започне процедура по изграждането на трети, дори четвърти мост над реката. Само мястото се променя - Никопол и Силистра. Преди около трийсетина години бяха набелязани шест локации за евентуални нови мостове, сред които беше и Свищов - Зимнич. Тази обаче бе премахната като възможност в транспортната стратегия на страната до 2030 г. Сега документът предвижда строителството на четири моста - между Оряхово - Бекет, Силистра - Кълъраш, Никопол - Турну - Мъгуреле и втори мост Русе - Гюргево. 

През март миналата година в Букурещ се състоя поредното съвместно заседание между правителствата на България и Румъния. Тогава транспортните министри на двете страни подписаха споразумение за транспортна свързаност, което предвиждаше да бъде избрана една от следните локации: Оряхово - Бекет; Никопол - Турну Мъгуреле; Свищов - Зимнич; Русе - Гюргево и Силистра - Кълъраш. През последните години България държеше третия мост да бъде между Русе и Гюргево, но румънците бяха категорично против. След като мястото на моста между Видин и Калафат беше посочено от България и той се появи на бял свят след много премеждия, сега явно е ред румънците да посочат следващата локация, но те очевидно не бързат. Спорът за мястото на третия мост над Дунав продължава повече от 10 години. До края на 2018 г. трябваше да бъде създадена съвместна проектна компания, която да определи оптималното място на съоръжението, но това така и не стана. По всичко личи, че такава ще бъде съдбата и на третия мост над р. Дунав.

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 431

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 389

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 484

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 728

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 643

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1366

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ