27 Февруари 2020четвъртък20:57 ч.

Парламентът оправда очакванията за договорки при избора на членове на ВСС

ГЕРБ вкараха пет човека, БСП и ДПС - по двама, "Атака" и РЗС - по един

/ брой: 224

автор:Юлия Кулинска

visibility 732

Народното събрание оправда вчера очакванията за предварително задкулисно договаряне на квотата си от 11 членове във Висшия съдебен съвет и излъчи своите представители, сред които най-много бяха хората на ГЕРБ. Разпределяне на квотите на принципа 5:2:2:1:1 бе спазена изключително дисциплинирано. Схемата се видя особено ясно при гласуването на кандидатурата на Надя Пеловска-Дилкова, която придоби популярност като "гражданския кандидат", защото бе предложена от група НПО. Тя се представи добре на изслушването пред правната комисия и направи впечатление с визията си за реформа на съдебната система, но се оказа, че това не е достатъчно, за да стане член на ВСС. Депутатите отхвърлиха кандидатурата и на най-зле представилия се кандидат Валентина Драганова, предложена от ГЕРБ. За сметка на това гласуваха доверие на кандидата на неформалните си коалиционни партньори от РЗС Димитър Узунов. 
ГЕРБ вкараха във ВСС своя бивш депутат Юлиана Колева, Каролина Михайлова, Мария Кузманова, Светла Петкова и Соня Найденова. Достатъчно гласове получиха и номинираните от БСП Незабравка Стоева и Галина Пачовска-Карагьозова. Отпадането на Бойко Рашков бе една от изненадите на гласуването, защото бе смятан за "сигурен". Хората на ДПС са Васил Петров и Магдалена Лазарова, "Атака" вкараха следователя Ясен Тодоров.
По време на дебатите депутатите бяха повече от лаконични и не пожелаха да задават въпроси на кандидатите заради продължилото близо 13 часа изслушване пред правната комисия. Номинираните също не пожелаха да се обърнат към народните представители. Гласуването започна веднага след изчитането на краткия формален доклад от изслушването и представяне в рамките на две минути на всеки от 17-те номинирани. В почти всички случаи ГЕРБ и ДПС гласуваха анблок. БСП подкрепиха своите кандидати и посочените петима от управляващите, но имаха различен вот при останалите предложения. РЗС също гласуваха заедно с управляващите.
 

Гешев прати двама прокурори в ОАЕ заради Васил Божков

автор:Дума

visibility 189

Отново променят изпитите след седми клас

автор:Дума

visibility 161

Каракачанов: Ластикът наистина е опънат

автор:Дума

visibility 252

Регистрират онлайн пристигащите от държави с коронавирус

автор:Дума

visibility 165

40% от ВиК дружествата работят без разрешителни

автор:Дума

visibility 108

Хаосът с тол системата остава

автор:Дума

visibility 240

Отлагат старта на тол системата за 27 март

автор:Дума

visibility 422

Нови случаи на коронавирус в 4 държави на три континента

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 40

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 40

ЕС не търси сделка "на всяка цена" с Лондон

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 40

СЕТА - доброволното робство

visibility 7

/ брой: 41

Датата

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 41

Необходима ни е програма за действие

автор:Дума

visibility 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ