22 Септември 2019неделя15:40 ч.

Парламентът оправда очакванията за договорки при избора на членове на ВСС

ГЕРБ вкараха пет човека, БСП и ДПС - по двама, "Атака" и РЗС - по един

/ брой: 224

автор:Юлия Кулинска

visibility 651

Народното събрание оправда вчера очакванията за предварително задкулисно договаряне на квотата си от 11 членове във Висшия съдебен съвет и излъчи своите представители, сред които най-много бяха хората на ГЕРБ. Разпределяне на квотите на принципа 5:2:2:1:1 бе спазена изключително дисциплинирано. Схемата се видя особено ясно при гласуването на кандидатурата на Надя Пеловска-Дилкова, която придоби популярност като "гражданския кандидат", защото бе предложена от група НПО. Тя се представи добре на изслушването пред правната комисия и направи впечатление с визията си за реформа на съдебната система, но се оказа, че това не е достатъчно, за да стане член на ВСС. Депутатите отхвърлиха кандидатурата и на най-зле представилия се кандидат Валентина Драганова, предложена от ГЕРБ. За сметка на това гласуваха доверие на кандидата на неформалните си коалиционни партньори от РЗС Димитър Узунов. 
ГЕРБ вкараха във ВСС своя бивш депутат Юлиана Колева, Каролина Михайлова, Мария Кузманова, Светла Петкова и Соня Найденова. Достатъчно гласове получиха и номинираните от БСП Незабравка Стоева и Галина Пачовска-Карагьозова. Отпадането на Бойко Рашков бе една от изненадите на гласуването, защото бе смятан за "сигурен". Хората на ДПС са Васил Петров и Магдалена Лазарова, "Атака" вкараха следователя Ясен Тодоров.
По време на дебатите депутатите бяха повече от лаконични и не пожелаха да задават въпроси на кандидатите заради продължилото близо 13 часа изслушване пред правната комисия. Номинираните също не пожелаха да се обърнат към народните представители. Гласуването започна веднага след изчитането на краткия формален доклад от изслушването и представяне в рамките на две минути на всеки от 17-те номинирани. В почти всички случаи ГЕРБ и ДПС гласуваха анблок. БСП подкрепиха своите кандидати и посочените петима от управляващите, но имаха различен вот при останалите предложения. РЗС също гласуваха заедно с управляващите.
 

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 716

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 595

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 475

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 458

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ