31 Май 2020неделя09:30 ч.

Ако се запази съкратеното съдебно следствие, много убийци ще намалят присъдите си, предупреди Филип Попов

Парламентарен хаос за съкратеното съдебно следствие

В един ден НС отмени и остави по-лекото наказание за направени самопризнания

/ брой: 184

автор:Юлия Кулинска

visibility 898

Парламентът прие единодушно на първо четене законопроектите на БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" за промени в НПК, с които съкратеното съдебно следствие да не се прилага при тежки престъпления. Новите текстове бяха внесени след убийството на седемгодишната Криси в сливенското село Сотиря. Малко след това обаче народните представители приеха и законопроект на ГЕРБ, който де факто противоречи на гласуваните изменения.

При дебатите зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Крум Зарков припомни, че съкратеното производство е въведено през 2006 г., за да се осигури бързина при разглеждането на наказателните дела и да се разтовари системата. "Процедурата беше в основата на инициативата на БСП от 2009 г., с която от обхвата на съкратеното производство се изключиха определени престъпления. Няколко месеца по-късно ГЕРБ отмени мярката. Не може налагането на справедливо наказание да се жертва заради бързината на съдебния процес", аргументира се той. Повод за думите му бяха промените в НК, внесени от ГЕРБ. Управляващите искат съкратеното производство да остане.

Законопроектът на БСП предвижда да отпадне възможността при тежки престъпления присъдата да бъде намалена с една трета, ако извършителят признае вина. Управляващите обаче искат съдът да решава дали да намали присъдата с до една пета. В момента законовият текст е императивен и не оставя място за преценка, т.е. намалява се присъдата за всяко престъпление. От БСП предупредиха, че ГЕРБ прокарват текст, който противоречи на приетите малко по-рано промени в НПК. "В един ден НС мина от консенсус към дълбоко разочарование. Под давление на ГЕРБ се сътвори правен абсурд, в който на първо четене са приети два противоречащи си законопроекта", възмути се Зарков, след като депутатите гласуваха и това предложение. 

Филип Попов предупреди, че ако се запази съкратеното съдебно следствие, много убийци ще намалят присъдите си. Той също посочи, че двата законопроекта се "бият". Попов напомни, че по заварени дела промените в НК няма да може да се приложат. По този начин убийци като този от с. Сотиря ще се възползват от по-благоприятния за тях закон, а подобни висящи дела въобще не са малко, обоснова се юристът.

Корнелия Нинова определи ситуацията като правен абсурд, политическо лицемерие и морална нищета. "Мотивите за промени в НК на ГЕРБ са, че се правят като алтернатива на законопроекта на БСП. По тази тема няма алтернатива. За зверски изнасилено и убито дете единствената алтернатива е възмездието. Нека да не влагаме в това политически и партийни пристрастия", призова председателят на БСП. "Какво си представяте, че ще се случи оттук нататък с двата закона? Че между първо и второ четене ще ги слеем? Те са напълно противоречиви. Или ще ги сложите на трупчета и ще ги забравите, или на второ четене ще отхвърлите предложението на БСП и ще запазите съкратеното производство", подчерта Нинова. Тя припомни, че има национална подписка с вече над 20 000 подписа на хора, които искат рецидивисти да нямат право на намаляване на наказанието.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1209

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 637

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1793

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 481

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ