06 Август 2020четвъртък10:50 ч.

Панайот Рейзи на съд за присвояването на 2 милиона лева

автор:Дума

visibility 36

Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Панайот Рейзи, Златка Мусева, Елена Димитрова, Христо Христов и Венцислав Петров за извършено от тях престъпление по чл. 203, ал. 1, вр. чл. 202, ал. 1, вр. чл. 201, вр. чл. 20, вр. чл. 26 от Наказателния кодекс. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.

Досъдебното производство е било образувано от Окръжна прокуратура – Велико Търново, след подаден сигнал от търговско дружество „Строй 2014“ ЕООД. Постъпили данни, че през периода 2014 г. - 2017 г. длъжностни лица от администрацията на Община Созопол нарушили служебните си задължения, като допуснали извършване на банкови преводи в полза на лицето С.Г.

По този начин се целяло набавяне за себе си и за другиго имотна облага. Извършените от тях деяния са били квалифицирани по чл. 282 от НК – престъпление по служба, от което би могло да настъпят немаловажни последици за Община Созопол.

През м. октомври 2017 г. делото е било изпратено, на основание подсъдност - по чл. 35 и чл. 36 от НПК, в Окръжна прокуратура – Бургас.

С постановление на главния прокурор на Република България е било разрешено ръководството на разследването и осъществяването на постоянен надзор за законосъобразността му, както и своевременното му провеждане, да бъде извършено от Софийска градска прокуратура.

След приключено досъдебно производство обвиняемите са предадени на съд за длъжностно присвояване на сумата от 2 140 156,07 лева, собственост на Община Созопол.

Престъпните деяния били извършени чрез възлагане на строително-монтажни и строително-ремонтни дейности на различни търговски дружества. Въпросните фирми били собственост на социално слаби лица.

Схемата била следната: директор на дирекция „Техническа“ в общината – обвиняемият Христов, инициирал необходимостта от строително-монтажни работи. Те включвали почистване на дерета, полагане на чакъл, ремонт на улици, както и премахване на последствията от наводненията през 2014 г. За извършването им били сключвани договори. Всички документи, издадени по тях за въпросните СМР, били неистински. Те били съставени от касиера на Община Созопол – обвиняемата Елена Димитрова, но не били подписани от лицата, представляващи собствениците на фирмите, извършили строително-монтажните работи.

През инкриминирания период обвиняемите заемали следните длъжности: Панайот Рейзи – кмет на Община Созопол, отстранен от длъжност на 16 април 2019 г., Христо Христов – директор на дирекция „Техническа“ в Община Созопол, Златка Мусева – главен счетоводител в Община Созопол, Елена Димитрова – касиер в Община Созопол и Венцислав Петров – собственик на четири фирми. На всички обвиняеми е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

Предстои наказателното производство да продължи в съда.

Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение за престъплението по чл. 203 от НК (длъжностно присвояване) Панайот Рейзи може получи наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.

През 2019 г. Прокуратурата започна разследване срещу Панайот Рейзи, и счетоводителката на Община Созопол. В хода на разследването се установило, че в резултат на престъпната дейност на двамата заподозрени, в периода от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. са присвоили над 2 000 000 лв. На 9 април 2019 г. Рейзи съобщи, че си е подал оставка от ГЕРБ.

В периода от 1999 до 2002 година Панайот Рейзи е заместник-кмет на община Созопол, от 2003 до 2007 година е Председател на Общински съвет – Созопол. От 2007 година е кмет на Созопол.

На последните местни кандидатът на БСП Тихомир Янакиев спечели кметското кресло след почти 12-годишно управление на Панайот Рейзи, който в края на третия си мандат напусна ГЕРБ и на изборите влезе в общинския съвет като съветник от СДС.

На 16 април 2019 година Апелативният специализиран съд окончателно го освободи от длъжност заедно с главния счетоводител на общината Златка Мусева. Двамата са обвиняеми от март месец за присвояване на средства в особено големи размери. Според съда те не са спазвали договори по ремонтни дейности на територията на община Созопол.

След това Панайот Рейзи подаде оставка от ГЕРБ, но прецени, че няма да се откаже от мандата си като кмет на Созопол. Той обаче беше временно отстранен от поста след решение на Специализирания наказателен съд.

Панайот Рейзи е и човекът, който по-малко от година след идването си на власт като кмет продава всички 34% акции на града в Алепу на офшорката от латиноамериканската държава Белиз Новастар холдинг, разкирва още преди 5 г. Биволъ. Преди това е председател на Общинския съвет, когато той решава да апортира безценния терен, напомня Епицентър.бг.

Това е финалът на сложна схема, чрез която любимият на поколения българи див плаж, познат дори от финала на Оркестър без име, е прехвърлен за застрояване. Нещата започват с оформянето като кредит на придобиването на терена от 3 свързани частни компании, основната от които е Алепу вилидж, в която се влива всичко накрая.

Сделката е вписана БЕЗ МАТЕРИАЛЕН ИНТЕРЕС, КАТО 29,171 ДКА СА ВПИСАНИ КАТО „ИЗОСТАВЕНИ НИВИ” И СА ОЦЕНЕНИ НА 40 ЛВ. НА КВ.М., най-откровено фигурира и предназначението „хотелски комплекс с 2-етажно вилообразно строителство”. Според Биволъ контролът върху фирмите е на собствениците на Пластимо АД Кристиян Христов и Пламен Марков и известен масон – агент на ДС под руското царско име Романов.

При Рейзи ипотеката върху терените е заличена, а Алепу Вилидж плаща общо 2 594 281 лв. Това обаче са нищо пари, ако се сметнат като цена на квадрат – 44 евро, за най-прекрасното място на нашето крайбрежие.

12.09.2008 г. по предложение на Рейзи на офшорката са продадени останалите 34%. „Тази земя е износена”, защитава решението си тогава кметът Рейзи, все още записан като местен лидер на ГЕРБ в сайта на партията. Понеже са „износени”, терените изведнъж са превърнати от общината в „урбанизирана територия за курортно строителство”.

През септември 2018 г. и община Созопол разрешава строителството на Шофьорския плаж на два етапа – първият е изграждането на брегоукрепителното съоръжение, а вторият е строежът на ваканционно селище.

Строителството на подпорната стена на плаж Алепу предизвика недоволството на граждани и специалисти

С даването на право за строеж се установяват и 25 апартамента в парцела, където е укрепителното съоръжение, съобщава бТВ през 2018 г., позававайки се на документ от Имотния регистър. Има очевидни разлики в плановете за брегоукрепване, внесени в РИОСВ-Бургас и в община Созопол.

 

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 425

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 322

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ