02 Август 2021понеделник06:03 ч.

Колаж GLAS.BG

На фокус

Панаирите с Конституцията

Нов основен закон под диктовката на ГЕРБ? Да, ама някой друг път

/ брой: 215

автор:Ина Михайлова

visibility 3024

В края на миналата седмица някак незабелязано "послушният" Висш съдебен съвет единодушно отхвърли новата Конституция на ГЕРБ. Винаги съгласни с управляващите, този път кадровиците на съдебната система не се съобразиха с Началника, а със... себе си. Да не си помислите, че ВСС се е опънал на властта за проекта за Конституция? Глупости, просто това, което предвиждат от ГЕРБ с разделянето на ВСС, на практика означава разпускане на Висшия съдебен съвет. Как очаквате някой да си ритне сам трудовата книжка?

Казано иначе, засега никой не харесва проекта на ГЕРБ. Което, от една страна, отърва на властимащите, защото няма да им се налага да демонстрират юридическото си профанство, защитавайки нефелен проект. А, от друга, е потвърждение за онзи план, който всички вкупом очертаха още с лансирането на идеята за Велико Народно събрание и нова Конституция - тупане на топката и по-дълго оставане във властта, по възможност до редовните избори. Че и след тях.

И каква стана тя?

Датата 2 ноември мина. Да... Забравили сте, нали? Тя и Десислава Атанасова доскоро помнеше, ама вече забрави. Та най-рано на 2 ноември се очакваше 160 депутати да гласуват да се разпусне 44-тото Народно събрание и да се свика Велико Народно събрание, което да рестартира държавата, приемайки нова Конституция. Е, как сте забравили? Че Барни Ръбъл колко пъти го каза. Ох, извинете, той се обиди, че го наричат така и си тръгна. С него явно си е тръгнал и споменът за 2 ноември.

Забравили са за 2 ноември и членовете на сформираната на 2 октомври Временна комисия за подготовка на предложенията за промени в Конституцията на Република България. Това едва ли ни изненадва, като имаме предвид професионалните особености на членовете на тази комисия - уж юристи, ама не конституционалисти, а по-скоро "йористи", инженери, тук-там танцьорка и политолог.

Та, освен че новата Конституция на ГЕРБ не случи на положителна оценка от професионалните среди, тя не случи и на временна комисия. Хич, ама хич не й върви. Дори експерти по конституционно право от университетските среди и неправителствения сектор не се наемат да кажат добра дума за проекта. Поне официално. Нищо, че "тежката артилерия на ГЕРБ", добила популярност като "Майката на Конституцията" Десислава Атанасова, твърди, че десетина експерти били готови да дадат становища. Де ги, де? Ами покажете ги. Близнашки, Близнашки, Близнашки... Нещо по-различно дали има?

На всичкото отгоре президентът Румен Радев взе, че сезира Конституционния съд заради временната комисия и сега се очаква на 24 ноември магистратите да кажат тежката си дума. Дано, дето се вика, поне те да предпазят основния закон от гаврата, на която е подложен не по своя вина.

Очаква се забатачената работа с Борисовата Конституция да се усложни още повече със становището на Венецианската комисия. Кога ще дойде то е тера инкогнита. Временната комисия има срок на действие до 2 декември. Какво ще се случи тази седмица не се знае. Очаква се след изтичането на карантината в играта да влезе и Борисов.

Той също се разписа през изминалата седмица, обещавайки на Брюксел невъзможен план за реформи в отговор на критичния доклад за върховенството на закона и последвалата договореност на Европейския съвет и Европейския парламент по темата с еврофондовете. В условия на пандемия и в края на мандата си Борисов обеща да стори всичко, което не съумя за цели 11 години.

Какво обещаха?

Планът на кабинета обхваща стъпки, условно разделени в четири "стълба" по подобие на плана на Томислав Дончев за икономическо възстановяване от пандемията. В "Правосъдна система" се предвиждат мерки за "приключване" на законодателната реформа по отношение на главния прокурор - неговата отчетност и наказателна отговорност. Кабинетът обещава да се съобрази с доклада на Венецианската комисия и действащата конституционна рамка, да подобри работата и независимостта на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Могат ли тези играчи да направят това в рамките на следващите няколко месеца? Могат, ама някой друг път.

Властта отказва повече от десет години да се занимава с отчетността на главния прокурор, та точно сега ли ще го направи? Досега има три доклада на Венецианската комисия по въпроса, но Борисов ги игнорира упорито. Реформата на съдебния инспекторат няма да срещне горещата подкрепа нито на БСП, нито на ДПС. Те се дистанцираха и от временната комисия.

Вторият стълб е свързан с промяна на законите, имащи отношение към борбата с корупцията. Тук опираме до авангардната идея на прокуратурата да се елиминират множество процесуални ограничения при събиране на доказателства. Има ли някой, който да очаква значим резултат от намерението на кабинета да прави поредния анализ на делата за корупция и на наличните кадрови ресурси за борба с порочното явление? Впрочем, правителството предвижда да подобри работата на КПКОНПИ, като засили... персонала и публичността. Резултатите - друг път.

Третият стълб "Медиен плурализъм и свобода на медиите" е оставен за решаване... до 2030 г. Проблемите тук ще бъдат включени в Националната програма за развитие на България до 2030-а. "Ще бъдат поставени на обществено обсъждане въпросите, свързани със защитата на журналистите от посегателства, засилване на прозрачността относно разпределението на държавната реклама, както и повишаване на прозрачността относно медийната собственост, с цел формулиране на мерки. Предвижда се увеличение на ресурсите и капацитета на СЕМ", обещава кабинетът.

Четвъртият стълб е "Други институционални въпроси, свързани с принципа на взаимозависимост и взаимоограничаване". Тук се предвижда приемането на Ръководство за последващата оценка за въздействие от Министерския съвет. Изобщо, кабинетът смята да прави предварителна оценка на въздействие за проектите на подзаконови актове на министри, които имат икономическо, социално или екологично въздействие, да се увеличат ресурсите на Комисията за защита от дискриминацията и на омбудсмана.

Казано простичко, Борисов и сие опитват за пореден път

да пуснат Брюксел по лайсната

с идеята, че подобно евроговорене ще отстрани проблемите, които властта ще има с еврофондовете.

"Нещата се променят. Ще видим какво ще правим. А и този коронавирус..." Това е новата "дъвка" за депутатите от ГЕРБ. И така - в първия възможен момент - 2 ноември, гласуване на предложение за свикване на Велико Народно събрание нямаше. Не се случи и обещанието на Борисов веднага след това гласуване да подаде оставка. Всъщност, в скоро време премиерът не е коментирал темата. Възможни са нови нюанси, както междувременно бяха съчинени нови симулации, че нещо се работи по проекта за Конституция.

"Майката на Конституцията" се закани да има виртуална дискусия на експертния съвет и със сигурност подобна стъпка се очаква с интерес. Поне да видим и "бащите". Щото засега те са не само виртуални, но и имагинерни. Оптимистично се очаква до 15 ноември становище на Венецианската комисия. Е, сигналите към нея от страна на Висшия съдебен съвет не са обнадеждаващи за властта, но... Ако не сега, ще е друг път, нали? Какво ще се прави след становището ли? Въобще не е ясно.

Знае се само, че максималният срок за гласуване на решението за свикване на Велико Народно събрание е пет месеца след внасянето му - т.е. до 2 февруари. А това е след законовоустановения срок за насрочване на редовните парламентарни избори - те трябва да са в края на март, а президентът трябва да ги насрочи в края на януари, т.е. два месеца по-рано. Затова все повече е ясно, че панаирите с Конституцията всъщност са планът на ГЕРБ за оставане на власт въпреки протестите.

Коронакризата ще прецака плана?

Единственото, което може да наруши този план, се оказва комай коронакризата. Според някои наблюдатели не е изключено Борисов, отръскал се от карантината, да пришпори гласуването за свикване на Велико Народно събрание и след очакваните резултати да "хвърли кърпата". Насред кризата заради КОВИД-19, което ще го спаси от трупане на още негативи. И без това нещата не вървят добре, независимо от пудрите, милионите и фургонното здравеопазване. Което не пречи мандатът да бъде довършен от същите "играчи" във властта, но с малка промяна на върха.

"Тупането на топката" ще продължи поне до решението на Конституционния съд за временната комисия. Първото становище вече е факт - от проф. Екатерина Михайлова, и то е категорично, че решението за временна комисия нарушава основния закон.

"Аз се надявам, че Конституционният съд ще защити нашата Конституция от невежеството и гаврата, които се поднасят от управляващите", коментира преди време държавният глава Румен Радев. 

Панаирите на ГЕРБ с Конституцията са на път да приключат по най-очаквания и предварително заложен начин. С провал. Проект за нов основен закон на ГЕРБ? Да, ама някой друг път.

Защо бяха тези панаири тогава? Въобще не смятаме, че в това правителство са седнали панаирджия до панаирджия? Или само ние така смятаме?

Червен код за опасни жеги в понеделник

автор:Дума

visibility 228

Всички искат от ИТН гаранции и имената на министрите

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 146

БСП е на прага да осъществи политиките си

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 146

70% от "Хемус" е платена, но само 13% е изградена

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 146

Има риск ББР да не си върне едрите кредити

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 146

Голяма част от София остава без топла вода

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 146

83 на сто е ръстът на летните туристи

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 146

Ваксините на Pfiser и Moderna поскъпват за ЕС

автор:Дума

visibility 107

Гореща вълна и пожари в Южна Европа

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 146

В САЩ подгонват наематели, останали без средства

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 146

Пълен парадокс

автор:Мая Йовановска

visibility 135

/ брой: 146

130 години социалистическо движение в България

visibility 206

/ брой: 146

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 192

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 428

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ