09 Април 2020четвъртък18:03 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Актуално

Паметта за Нушка Григорова - на битака...

/ брой: 27

автор:Лозан Такев

visibility 870

В редакцията на пенсионерски седмичник споделих за идеята на група ветерани от БНТ да бъдат инициатори за създаването на Национален музей на първата електронна медия у нас, която навърши 60 години. Един приятел тутакси извади няколко книги с автограф и една малка червена членска партийна книжка, в която лежаха подписите за стриктно платения членски внос в БКП...

Ето ви експонати, каза превъзбуден колегата журналист, купих ги на битака в "Малашевци" неотдавна. Имаше още много подобни неща, свързани с паметта за едно телевизионно име. Партийната членска книжка беше на легендата Нушка Григорова, която през лятото на миналата година напусна земния свят, а книгите й бяха с лични автографи от авторите Павел Писарев, Никола Инджов и др.

 Няма да скрия, че се почувствах като ограбен от факта, че наследниците на една от първите режисьорки в БНТ, оставила името си в кадър и зад кадър в националната медия, са станали съучастници в изпращането на паметта за Нушка на битака... Не зная как са протекли процедурата и трансферът на инициативата. Вероятно тези "музейни" документи просто са изхвърлени в кофата за смет на последния адрес на Григорова и оттам пътят чрез находчиви посредници ги е отвел към открития "МОЛ" в столичния квартал.

 Помня, когато подготвяхме за печат нейната авторска мемоарна книга "В кадър и зад кадър с Нушка Григорова", с каква любов тя разказваше за дъщеря си и внуците, на които бе посветила живота си. И ми стана много болно, че именно те вероятно са отпратили паметта за нея на битака. Но пък може би това е вариант паметта да има и друг живот и начин да продължи пътя си, преди експонати и артефакти с известни личности наистина да отидат в истинския музей.

А ако аналогично на битака попадне и известната снимка на Нушка в ръцете на Георги Димитров през 1947 г., наистина ще се сбъднат пророческите думи на Иван Славков, който приживе беше споделил, че един ден хората ще разпознават в детето в ръцете на министър-председателя на България и героя от Лайпциг легендарната режисьорка Нушка Григорова и ще питат кой е човекът, която я държи... И тогава отново за  тая българска памет ще има принос нашият своеобразен търговски "център на открито". Опитвам се да се шегувам, за да не заплача. 

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 68

Испания е близо до овладяване на епидемията

автор:Дума

visibility 116

Борис Джонсън е клинично стабилен

автор:Дума

visibility 241

Байдън ще се изправи срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 265

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 1176

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 306

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ