29 Ноември 2021понеделник11:00 ч.

Пълна ревизия и нов Закон за МВР

Приети са всички предложения на БСП за сектор "Сигурност", синдикатите настояват за разтоварване от несвойствени дейности

/ брой: 228

автор:Павлета Давидова

visibility 696

Консенсус за необходимостта от пълна ревизия и цялостен функционален анализ на дейността на вътрешното министерство, а впоследствие и нов Закон за МВР постигнаха ПП, ИТН и ДБ по предложение на БСП при преговорите за сектор "Вътрешна сигурност". В анализа ще се включат хора от министерството, синдикалисти, външни специалисти и по един представител на всяка от четирите партии.

Иван Иванов, който представи позицията на БСП, настоя за незабавно прекратяване на политическото инженерство, довело в последните 12 години до най-ниските нива на доверие в системата.

В дискусията бе отчетена и позицията на най-големия полицейски синдикат за разтоварване на системата от несвойнствени дейности, а в заключителната част дори бе отразено искането на СФСМВР за конкретни спешни мерки.

Синдикалистите призоваха веднага след назначаването на нов министър да се пристъпи към осигуряването на нови работни униформи за полицаите и предпазно облекло за пожарникарите. Освен това настояха служителите да бъдат освободени от несвойствени длъжности.

"Сигурността на българите е от основните показатели за качеството на стандарта на живот. Ролята на държавата като основен защитник на правата, живота и собствеността на гражданите от посегателствата на престъпността трябва да се засилва", заяви Иван Иванов. Предложението на левицата за обективно регистриране на сигналите за престъпления и отчитане на тяхната разкриваемост на база обективни критерии срещна подкрепата на всички партии.

Разбиране имаше и по позицията на социалистите, че битовата престъпност в малките населени места трябва да бъде ограничена, както и да бъде пресечена организираната престъпност в икономиката, измамите с ДДС, прането на пари, контрабандата с горива, акцизни стоки, корупцията при обществените поръчки и др. В представянето на идеите на БСП Иванов бе подкрепен от съпартийците си Тодор Байчев, Валери Сарандев и Филип Попов. Попов наблегна на необходимостта от по-добро ниво на киберсигурността, взаимодействие на ГДБОП с останалите служби за сигурност и др.

Представителите на четирите партии бързо постигнаха консенсус и за подобряване качеството на образованието, изграждане на по-добра и съвременна материална база, както и за достатъчно качествено съхранение на събраните доказателства. Договорени бяха промени в Закона за специалните разузнавателни средства и ограничаване на кръга от органи, които имат право да искат прилагането им, както и прецизиране на основанията за искане на СРС. Подробно ще бъде преглеждан и законът, по който работи Националната служба за охрана, и по какъв начин да бъде преодоляно дублирането на функциите с МВР.

 

 

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 673

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 672

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 229

Ще спрат ли ваксините Омикрон?

автор:Дума

visibility 139

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 667

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 660

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 696

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 853

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 731

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 982

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ