02 Декември 2020сряда14:33 ч.

Пак каца без дъно

/ брой: 223

автор:Деси Велева

visibility 476

София ще се прости с поредните няколкостотин хиляди лева, които можеше да си спести. Този път те ще отидат за осигуряване на електронен прием на ученици в първи клас в общинските училища. Никой не е очаквал информационната система, обещавана от години, да е без пари. Тя ще улесни многократно родителите, които сега са принудени да обикалят школата, да подават документи и да чакат по няколко класирания в отчаяни опити да запишат детето си в най-доброто училище. Е, срещу 700 000 лева тази услуга най-накрая ще им се осигури, вероятно още от следващата учебна година. 

Не много хора помнят обаче, че преди 12-13 години също стотици хиляди левове се пръскаха за създаване и поддържане на информационна система за прием в ясли и детски градини. Година след година с нови поръчки тя се надграждаше и доизкусуряваше, а това бе свързано с нови разходи. Поддържането на старата и новата система също ще изисква постоянни финансови инжекции към частната фирма, която се е хванала на доходоносното хоро. И едва ли някой е в състояние да направи разчет на парите, които ще отидат в бездънната каца. 

А можеше да е различно. Можеше да се осигурят достатъчно места в забавачките и така всеки щеше да прескочи набързо до избраната градина и да запише детето си по най-простия начин. Без точки, без сметки, без класирания, без борба. Защото имаше и такива времена, и то не много далечни. Можеше сега и да не се налага централизиран прием в интернет за първи клас, ако училищата бяха на едно ниво, ако всички предоставяха качествено образование и никой не се буташе да записва детето си в най-елитното. Нямаше да сменяме адресни регистрации, да гледаме дали сме уседнали или не, да следим трето и пето класиране. Общинарите обаче предпочитат по-лесния път - да харизват чужди пари за електронни класирания, вместо да строят детски градини и да осигуряват добри условия за обучение в училищата.  

Властта се кани да похарчи още 10 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 230

Няма кандидати за летище Пловдив

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 230

Иран готви екзекуция на шведски учен

автор:Дума

visibility 91

Испания ще се възстановява от пандемията до 2023 година

автор:Дума

visibility 176

Гутериш: Нашата планета е счупена

автор:Дума

visibility 137

Меркел се съмнява в евростарта на Скопие

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 230

Бойкономика в действие

автор:Евгени Гаврилов

visibility 529

/ брой: 230

Антибългарщината на американската позиция

автор:Юри Михалков

visibility 587

/ брой: 230

Посмъртно за... живота

автор:Лозан Такев

visibility 363

/ брой: 230

Общината да сключи договор с творците

автор:Емил Янев

visibility 201

/ брой: 230

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ