27 Февруари 2021събота02:12 ч.

Пак каца без дъно

/ брой: 223

автор:Деси Велева

visibility 711

София ще се прости с поредните няколкостотин хиляди лева, които можеше да си спести. Този път те ще отидат за осигуряване на електронен прием на ученици в първи клас в общинските училища. Никой не е очаквал информационната система, обещавана от години, да е без пари. Тя ще улесни многократно родителите, които сега са принудени да обикалят школата, да подават документи и да чакат по няколко класирания в отчаяни опити да запишат детето си в най-доброто училище. Е, срещу 700 000 лева тази услуга най-накрая ще им се осигури, вероятно още от следващата учебна година. 

Не много хора помнят обаче, че преди 12-13 години също стотици хиляди левове се пръскаха за създаване и поддържане на информационна система за прием в ясли и детски градини. Година след година с нови поръчки тя се надграждаше и доизкусуряваше, а това бе свързано с нови разходи. Поддържането на старата и новата система също ще изисква постоянни финансови инжекции към частната фирма, която се е хванала на доходоносното хоро. И едва ли някой е в състояние да направи разчет на парите, които ще отидат в бездънната каца. 

А можеше да е различно. Можеше да се осигурят достатъчно места в забавачките и така всеки щеше да прескочи набързо до избраната градина и да запише детето си по най-простия начин. Без точки, без сметки, без класирания, без борба. Защото имаше и такива времена, и то не много далечни. Можеше сега и да не се налага централизиран прием в интернет за първи клас, ако училищата бяха на едно ниво, ако всички предоставяха качествено образование и никой не се буташе да записва детето си в най-елитното. Нямаше да сменяме адресни регистрации, да гледаме дали сме уседнали или не, да следим трето и пето класиране. Общинарите обаче предпочитат по-лесния път - да харизват чужди пари за електронни класирания, вместо да строят детски градини и да осигуряват добри условия за обучение в училищата.  

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 178

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 40

САЩ удариха ирански милиции в Сирия

автор:Дума

visibility 178

В ЕС се договориха за ваксинационни сертификати

автор:Дума

visibility 298

Евролидерите разделени за ваксинационните паспорти

автор:Дума

visibility 279

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 320

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 297

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 401

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 326

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ