29 Юли 2021четвъртък05:31 ч.

Интервю

О.з. ген. Кольо Милев: Абсурд е отбраната да се дава на концесия

Внесените от кабинета промени в Закона за концесиите будят сериозна тревога за сигурността на държавата, казва народният представител от "БСП за България"

/ брой: 23

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 773

- Властта е на път да въведе концесия и в областта на отбраната и сигурността. Как приемате този опит като човек, служил десетки години във Въоръжените сили, и като командир, носил отговорност за повереното му въоръжение, имоти и имущество?

- Да, правителството внесе в парламента такъв законопроект за промени в Закона за концесиите. Точно този проблем създава не само притеснение, но и тревога от гледна точка на отбраната и изобщо на защитата на националната сигурност.

- За какво става въпрос?

- Ако се приеме, законът ще даде право да се прилага концесия и в областите на отбраната и сигурността. Визирани са следните дейности,  цитирам: "доставка на оборудване, което е специално проектирано или адаптирано за военни цели и е предназначено за използване като оръжие, боеприпаси или материал с военно предназначение, включително на части, компоненти и/или монтажни елементи за такова оборудване, наричано по-нататък "военно оборудване"; доставка на чувствително оборудване, включително на части, компоненти и/или монтажни елементи за такова оборудване; строителство и услуги, пряко свързани с оборудване за всеки и всички елементи от жизнения цикъл на оборудването, който включва възможните последващи стадии, като научноизследователски и развоен, промишлена разработка, производство, поправка, модернизация, изменение, поддръжка, логистика, обучение, изпитване, извеждане от употреба и обезвреждане; строителство и услуги за специфични военни цели или за чувствително строителство или за чувствителни услуги". Нека хората сами преценят сериозността на проблема. Не са ли абсурдни тези предложения?

Как точно ще се концесионират оръжие, боеприпаси и военно оборудване? Това наистина звучи абсурдно! Доставките на техника, оръжие, боеприпаси и друго военно оборудване са регламентирани в Закона за обществените поръчки. На преден план излиза опасността с предложените промени да се заобиколи този закон. Концесия означава право на експлоатация върху обект от обществен интерес, предоставен от концедент на търговец - концесионер, срещу задължението на концесионера да изгради и/или управлява и поддържа обекта на концесията на свой риск. Концесията се предоставя въз основа на дългосрочен писмен договор с определен материален интерес, сключен между концедента и концесионера, и според предмета си може да бъде: концесия за строителство, за услуги и за добив. Може ли някой да обясни как оръжие и боеприпаси, военна техника и специални средства ще се използват от армията и специалните служби от концедента? Оръжията и боеприпасите са индивидуални средства и именно в това се състои противоречието между предложените промени и реалността. Не отиваме ли към пълен абсурд - с тези промени да се даде на концесия отбраната на страната и нейната сигурност? Нима това е допустимо от гледна точка на интересите на държавата?

- Има ли поне нещо полезно в предложението?

- Не! Дори отдаването на концесия на строителството и на имоти също не е приемливо. Ще дам един пример. Министерството на отбраната сключва договор за концесия - строеж на военно летище със съответното оборудване. Как ще бъде реализирано това частно-публично партньорство съгласно Закона за концесиите? Вариант едно - някой частен инвеститор да го построи и да го ползва съвместно с Министерството на отбраната. Това съвместимо ли е със сигурността, със Закона за защита на класифицираната информация? Този частен инвеститор ще знае не само броя и вида на базираната военна летателна техника, но и всичко, свързано с нея, подготовка, обучение, ремонти и т.н. Вариант две - някой частен инвеститор строи военно летище, но не може да го ползва, тъй като различните закони имат изисквания, на които той не може да отговори. И кой ще сключи концесионен договор за това? Има предложени промени, които не налагат даване на концесия, защото тези дейности могат да се изпълняват по силата на сега действащи нормативни документи. 

- Вносителите обаче се мотивират с изчистване на някои неясноти в Закона за концесиите.

- Не знам за какви неясноти става дума. Част от това, което се забранява и е свързано с отбраната и сигурността и е част от приложение 4 на действащия закон, с проектопромените вече се разрешава. Мотивите, които обясняват, че това се прави с цел да се изчисти убеждението, че този закон може да се прилага и в области на отбраната и сигурността, са само блъф. Хора, които наистина мислят за отбраната и сигурността, не биха подкрепили такива промени!

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 116

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 149

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 126

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ