04 Април 2020събота14:35 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Отново променят изпитите след седми клас

автор:Дума

visibility 386

Сегашните четвъртокласници най-вероятно ще държат нови, променени изпити за гимназия след седми клас. МОН предлага в изпитните теми да се включва не само материал по български език и литература и математика, а и други общообразователни предмети. Амбицията на просветното ведомство е да се проверяват уменията на учениците, а не заучени знания.
За предвижданите промени обяви днес министърът на образованието Красимир Вълчев. Предвижда се промените да влязат в сила от учебната 2022/2023 година. Което означава, че първите ученици, които ще държат т.нар. интегрални тестове, ще са тези, които в момента са четвърти клас.
Министър Вълчев и МОН като цяло отдавна коментират, че трябва да се промени системата на преподаване и на оценяване, така че да се придобиват умения, а не само заучени уроци.
Интегралните тестове могат да включват въпроси освев по математика, и по природни науки. А въпросите по български език ще се комбинират с тези от обществените науки.
Вълчев увери, че предложението за интегрални изпити ще бъде обсъдено подробно с учители и родители.
Учениците, коментира министърът, включването на въпроси от различни предмети, ще помогне на учениците да придобият "хармоничен микс от знания, умения и компетентности".
Идеята е да има по-малко заучаване и наизустяване.
От думите му се разбра, че въпросите в тестовете трябва да приличат повече на тези в международното изследване PISA. Резултатите на българските ученици от това изследване не са много добри, а едно от обясненията е именно наблягането на наизустяването на знания в българските училища.

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 457

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 519

/ брой: 64

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 886

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 667

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 408

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 294

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ