28 Май 2020четвъртък10:52 ч.

Въпреки отпадането на забраната много хора продължават да търсят все още дефицитната стока

Отмениха задължителното носене на маски

1 милион щели да бъдат раздадени на социално слабите, уверява властта

/ брой: 62

автор:Дума

visibility 428

Здравният министър Кирил Ананиев само за часове отмени заповедта си, с която нареждаше задължително носене на маски на открити и закрити обществени места. Промяната в позицията си той оправда с общественото недоволство заради дефицита на маски в аптеките и предвидените глоби от 5000 лв. Носенето на маски на обществени места остава само препоръка. Заповедта е отменена "до постигането на консенсус в обществото", макар Ананиев да обясни, че европейските здравни министри приветствали взетите от българското правителство и Националния оперативен щаб мерки за ограничаване на разпространението на КОВИД-19. 

Държавата ще купи 1 млн. предпазни маски, които ще бъдат раздадени на социално слабите. Това вероятно ще стане до седмица-две, поясни Ананиев и допълни, че маските ще бъдат раздадени чрез структурите на МТСП. Те ще бъдат с висока степен на защита от типа ffp2 или ffp3 и ще са сертифицирани. Правителството очаква и 2 млн. маски от Китай, които бяха поръчани миналата седмица. Според Ананиев скоро българските фирми, които шият маски, ще могат да задоволят търсенето.

От понеделник следобяд до вчера по обед във Върховния административен съд постъпиха десетки жалби срещу заповедта на здравния министър за маските. Адвокат Валентина Каменарска написа на страницата си в интернет, че заповедта създава "правен абсурд". Тя се позовава на Закона за ограничаване носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, приет през 2016 г., това обаче бе опровергано, тъй като там има разпоредби, които дават "вратичка" за подобни здравни ситуации. В личния си блог адвокат Николай Хаджигенов написа, че първоначалната заповед нарушава Закона за здравето, според който държавните и общински органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния и общинските бюджети.

"Противоречиви са данните за ползването на маски, болните задължително трябва да носят маски, а за здравите са съвсем противоречиви, не се препоръчва от СЗО. Не измисляме неща, които не са вследствие на добри практики", коментира проф. Венцислав Мутафчийски.

Очакваше се вчера да бъдат дадени разяснения по първоначалната заповед, а не нейното отменяне. Дори бе съобщено, че ще има гратисен период до събота, за да се снабдят хората с маски. Варна обяви, че въвежда задължителната мярка, не е ясно дали ще я отмени след отказа на министерството. 

Община Бургас обяви, че ще раздава безплатни маски в хранителните магазини.

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 477

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 227

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 212

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ