15 Януари 2021петък17:01 ч.

Отложиха създаването на новата Агенция за хората с увреждания

автор:Дума

visibility 531

Поредните промени в Закона за хората с увреждания отново станаха повод за спор между депутатите от мнозинството и от опозицията. С последните гласувани текстове се отложи с година създаването на новата Агенця за хора с увреждания. Отложи се до 2022 година и началният срок, от който НЗОК ще поема изцяло изплащането на помощните средства и медицинските изделия на хората с увреждания.

В мотивите си вносителите от Министерски съвет посочват, че с новите текстове отговарят на искането на гражданското общество помощните средства и медицински изделия да бъдат в обхвата на Министерството на здравеопазването и Здравната каса.

Парламентът взе и окончателно решение да удължи с година срока за създаването на новата Държавна агенция за хората с увреждания, която до края на 2020 г. трябваше да бъде преобразувана в орган към Министерски съвет. Мотивът на правителството за отлагането е „да се даде по-дълъг времеви хоризонт, който да създаде възможност за прецизно институционализиране на новата структура“.

От БСП разкритикуваха отлагането. Надя Клисурска от левицата предупреди, че отлагането е заплаха за здравето на хората с увреждания и че показва липсата на опит и управленски капацитет, който да създаде тази структура. Тя постави под съмнение дали въобще агенцията ще бъде създадена и подчерта, че се носели слухове за заменянето ѝ с комисия към изпълнителната власт. Подобно пресктруктуриране изцяло ще измени функциите на агенцията, каза още Клисурска.

Промените предвиждат и разширяване на кръга от хора, които могат да бъдат обхванати от т. нар. защитена заетост, като в него се включват и тези с психични разстройства или интелектуални затруднения.

Топлото време свали сметките за парно

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 10

България има най-високи зелени данъци в ЕС

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 10

Метрото до "Слатина" ще струва 530 млн. лв

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 10

6,2 по Рихтер в Индонезия, десетки загинаха

автор:Дума

visibility 146

Долната камара гласува срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 10

Българите ще влизат в Сърбия без КОВИД-тест

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 10

Белгийският крал замерян с пиратки

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 10

Защо ядем замразено вносно месо

автор:Въто Христов

visibility 432

/ брой: 10

Датата

visibility 178

/ брой: 10

Бъдещето са младите, трябва ни стратегия за младежта

автор:Дума

visibility 251

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ