05 Юли 2020неделя10:18 ч.

Откриха тракийски кон, погребан със стрела

В Свещари международен младежки екип помага в разкриването на нова гробница

/ брой: 164

автор:Велиана Христова

visibility 2278

Още миналата година в резервата Сборяново - между знаменитата тракийска Свещарска гробница и голямата Омуртагова могила, екипът на ст.н.с. Диана Гергова се натъкна на периферията на гробна яма в непроучена още могила. Това доказано погребение задължително трябваше да бъде допроучено през тази година, защото пари за охрана на резервата няма и опасността от вандалско нападение на грабители е реална, казва археоложката. А територията на тракийското племе гети, населявало тези земи в древността, е изключително интересна с всяка евентуална нова находка. Свещарската царска гробница с 10-те кариатиди в нея е емблематична в познанията ни за вярванията на траките за 10-те степени на организацията на космоса.  
Нито стотинка за разкопки на обекта обаче няма. А отдавна договорена за това лято е практиката на студенти от Полша, които участват в проучването, както и на двама от Португалия, идващи по програмата "Еразъм". Отделно в екипа се е включила българка от колежа "МакГил" в Канада, както и шестима ученици от Националната класическа гимназия. Ето я групата, в която всеки - представете си - си плаща всичко, освен превоза. За транспорта очевидно Диана Гергова ще даде заплатата си, понеже иначе трябва да разгони хората. Двама местни бизнесмени от гр. Исперих са оказали лична помощ на екипа, включително с техника за разкопаване.
В резултат на всичко това групата успяла да направи разкопките на могилата. От поройните дъждове в един момент рухнал единият насип, та трябвало да изгребват пръстта отново. Така или иначе, усилията им са възнаградени. В много дълбока яма е разкрит гроб с две помещения, подът е вкопан на дълбочина 2,5 м от нивото на терена, разказва Диана Гергова. Около гробницата са намерени бронзови стрели от скитски тип, както и голяма гръцка керамична амфора с произход от о. Тасос. Вчера археолозите още не бяха доизвадили находката от пръстта. За пръв път по нашите земи е намарен и особен железен предмет с извито като сърп острие, който се е използвал в тракийското въоръжение. Според Диана Гергова това оръжие присъства във фреските по стените на гробницата при с. Александрово до Хасково, открита през 2000 г. от Георги Китов.
Може би най-интересното ново откритие в резервата до с. Свещари е погребението на кон и куче в предната камера на новооткритата гробница. При разчистването вчера екипът установи, че едно ребро на коня е пронизано от бронзова стрела, а между костите на скелета има костен предмет, подобен на шило. Останките от желязна юзда в устата на коня, за съжаление, са силно повредени. Може би става дума за особен погребален ритуал, над който тепърва трябва да разсъждаваме, казва археоложката. По принцип в науката се знае, че конят и кучето са свещени животни, свързани с отвъдното, те присъстват в повечето открити досега тракийски погребения.
На фона на радостите от откритията, въпреки безпаричието, се появил и японски снимачен екип, който прави филм за траките. Като част от представата за древните обитатели на нашите земи и днешното проучване на техния бит и вяра японците са снимали и разкопките в Свещари.              

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 634

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 729

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1320

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ