21 Ноември 2019четвъртък05:30 ч.

Откриха тракийски кон, погребан със стрела

В Свещари международен младежки екип помага в разкриването на нова гробница

/ брой: 164

автор:Велиана Христова

visibility 2072

Още миналата година в резервата Сборяново - между знаменитата тракийска Свещарска гробница и голямата Омуртагова могила, екипът на ст.н.с. Диана Гергова се натъкна на периферията на гробна яма в непроучена още могила. Това доказано погребение задължително трябваше да бъде допроучено през тази година, защото пари за охрана на резервата няма и опасността от вандалско нападение на грабители е реална, казва археоложката. А територията на тракийското племе гети, населявало тези земи в древността, е изключително интересна с всяка евентуална нова находка. Свещарската царска гробница с 10-те кариатиди в нея е емблематична в познанията ни за вярванията на траките за 10-те степени на организацията на космоса.  
Нито стотинка за разкопки на обекта обаче няма. А отдавна договорена за това лято е практиката на студенти от Полша, които участват в проучването, както и на двама от Португалия, идващи по програмата "Еразъм". Отделно в екипа се е включила българка от колежа "МакГил" в Канада, както и шестима ученици от Националната класическа гимназия. Ето я групата, в която всеки - представете си - си плаща всичко, освен превоза. За транспорта очевидно Диана Гергова ще даде заплатата си, понеже иначе трябва да разгони хората. Двама местни бизнесмени от гр. Исперих са оказали лична помощ на екипа, включително с техника за разкопаване.
В резултат на всичко това групата успяла да направи разкопките на могилата. От поройните дъждове в един момент рухнал единият насип, та трябвало да изгребват пръстта отново. Така или иначе, усилията им са възнаградени. В много дълбока яма е разкрит гроб с две помещения, подът е вкопан на дълбочина 2,5 м от нивото на терена, разказва Диана Гергова. Около гробницата са намерени бронзови стрели от скитски тип, както и голяма гръцка керамична амфора с произход от о. Тасос. Вчера археолозите още не бяха доизвадили находката от пръстта. За пръв път по нашите земи е намарен и особен железен предмет с извито като сърп острие, който се е използвал в тракийското въоръжение. Според Диана Гергова това оръжие присъства във фреските по стените на гробницата при с. Александрово до Хасково, открита през 2000 г. от Георги Китов.
Може би най-интересното ново откритие в резервата до с. Свещари е погребението на кон и куче в предната камера на новооткритата гробница. При разчистването вчера екипът установи, че едно ребро на коня е пронизано от бронзова стрела, а между костите на скелета има костен предмет, подобен на шило. Останките от желязна юзда в устата на коня, за съжаление, са силно повредени. Може би става дума за особен погребален ритуал, над който тепърва трябва да разсъждаваме, казва археоложката. По принцип в науката се знае, че конят и кучето са свещени животни, свързани с отвъдното, те присъстват в повечето открити досега тракийски погребения.
На фона на радостите от откритията, въпреки безпаричието, се появил и японски снимачен екип, който прави филм за траките. Като част от представата за древните обитатели на нашите земи и днешното проучване на техния бит и вяра японците са снимали и разкопките в Свещари.              

Социални работници излизат на стачка

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 224

БСП настоява за безплатни лекарства на децата

автор:Юлия Кулинска

visibility 89

/ брой: 224

Предлагат работодателят да плаща до 15 дни болнични на година

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 224

БСП иска изслушване на министри заради водната криза

автор:Юлия Кулинска

visibility 78

/ брой: 224

Предизборен дуел на Джонсън и Корбин

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 224

Путин е недоволен от ръста на доходите

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 224

Признаването на Косово струвало... $2 милиона

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 224

Над 120 журналисти в турските затвори

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 224

Въздаяние за предателството винаги идва

автор:Христо Георгиев

visibility 179

/ брой: 224

Тунелът

автор:Йонко Бонов

visibility 114

/ брой: 224

Фактите vs. Властта

visibility 107

/ брой: 224

Йордан МЛАДЕНОВ: Ще управлявам прозрачно, с ясни правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 80

/ брой: 224

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ