29 Март 2020неделя04:00 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Отчуждили незаконно имоти на столичани

Софиянци се жалват, че земите им са взети без тяхното съгласие срещу символични суми

/ брой: 47

автор:Деси Велева

visibility 57

Столичани се оплакаха вчера, че общината е отчуждила техни имоти без знанието им срещу минимални суми. Собствениците на земи в НПЗ "Хаджи Димитър - Малашевци" в район "Сердика" научили за отчуждаването случайно преди година, когато имотите им се оказали публична общинска собственост. Според тях това е незаконно, тъй като в заповедите на столичния кмет Йорданка Фандъкова е записано, че собствениците на земите не са известни. Така общината отчуждава почти 22 декара земи срещу 28 лв. на кв. метър. На въпросната площ е заложен строеж на дубльора на ляв владайски колектор.
Сагата с имотите в район "Сердика" започва още през 2009 г., когато тогавашният кмет Бойко Борисов издава заповед за отчуждаване само на 15 декара земи срещу 105 лв. на кв. м. Според проекта обаче съоръжението минава през дворовете и къщите на хората. Част от собствениците подават жалба срещу общината, а Административният съд обявява за нищожна заповедта за отчуждаване. В експертиза, изготвена по време на делото, е записано, че за колектора са нужни едва 2 дка площ.
Междувременно датска фирма печели конкурса за проектиране на съоръжението за 1 млн. лв. Изграждането на колектора е за 30 млн. лв. и е трябвало да се финансира по ИСПА, но срокът за усвояване на парите е бил декември 2010 г.
38 собствениците на имоти питат как преди години от общината са знаели имената им, а сега се оказва, че имотите са с неизвестен собственик. Освен това те се чудят за какво са нужни 22 дка, след като тръбата, която ще преминава, е с диаметър от 2 метра. Софиянците разказаха, че са предлагали на Столичната община да предоставят безвъзмездно правото на преминаване на колектора през техните земи. Те нарекоха действията на администрацията грабеж и обещаха да подадат нови жалби. 
 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ