20 Юни 2019четвъртък16:18 ч.

Палитра

От Възкресението на Лазар до Свети дух

/ брой: 93

автор:Надежда Ушева

visibility 305

Публиката може да види за първи път около 60 непоказвани произведения на църковното изкуство от периода ХVI-ХIХ век. Те са обединени в тематични групи, които илюстрират в хронологичен ред евангелските събития и празниците от Възкресението на Лазар до Свети дух. 

Основната част са икони върху дърво, които разкриват разнообразие в развитието на иконографията и стила при интерпретацията на сюжетите през вековете. Представени са и произведения, свързани с поклонничеството на Божи гроб, сред които са реликвата-отпечатък от последната стъпка на Христос на земята преди неговото Възнесение, както и една от най-ранните йерусалимии в България. Празничният дух се допълва от везана плащаница от ХVII в. и фрагменти от дърворезбени иконостаси.

Изложбата ще продължи до 15 септември в Криптата на храм "Св. Ал. Невски". Тя е насочена към широката публика, затова произведенията са придружени с подробни текстове, обясняващи съдържанието на празниците, как те са се отбелязвали през вековете, иконографията на сцените и евангелските и литургични текстове. 

Творбите са собственост на Националната галерия, Националния археологически институт с музей при БАН, Националния църковен историко-археологически музей при Светия синод, частна колекция "Светлин Русев".

Новият дълг е заради сделката за F-16?

автор:Дума

visibility 41

Герой на света - наци № 1 на САЩ

автор:Христо Георгиев

visibility 492

/ брой: 116

Сагата с язовирите продължава

автор:Ростислава Иванова

visibility 265

/ брой: 116

Поредната "случка" с журналист

visibility 242

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ