04 Август 2020вторник05:59 ч.

Клубът на аграрниците социалисти бе домакин на среща, посветена на проблемите и перспективите пред земеделието в България. Експерти, учени и председатели на земеделски кооперации дадоха своите предложения по темата. В срещата се включи и председателят на

ОТ EВРОПАРЛАМЕНТА: Европол да разследва Бойко Борисов

Не може да позволим да заплашват журналистите по такъв начин, заявява Ираче Гарсия

/ брой: 125

автор:Дума

visibility 1138

Председателката на групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия настоява пред шефа на Европарламента Давид Сасоли за разследване на заплахите на Бойко Борисов към Елена Йончева. Повод е записът, в който нарежда да се направи всичко необходимо, за да "изгори" Йончева. 

Има нещо много сбъркано, когато г-н Борисов не настоява за щателно и независимо проучване на аудиозаписа, изтъква евродепутатката. Тя настоява Сасоли да поиска от Борисов незабавно, задълбочено и независимо разследване на записа, което да стане със съдействието на Европол. 

Няма как да позволим да заплашват журналистите по такъв институционален и систематичен начин, както се случва в момента, казва Гарсия.

Гарсия припомня за записа, чийто глас много прилича на този на Бойко Борисов. Тя отбелязва, че темата е отразена в "Гардиън", "Юрактив", "Ди Индипендънт" и др. "Вместо да се разследва точният обхват и естеството на заплахата от това да "изгори" водещ политик от опозицията, единствената дискусия, инициирана от българските власти досега, е за законността на записа. Можем да изразим дълбоко съжаление за тази реакция. Особено като отчитаме, че България е страната с най-високо ниво на корупция в ЕС според "Прозрачност без граници", а г-жа Йончева, която е бивша журналистка, отдавна се е ангажирала активно в борбата срещу корупцията и по-специално в кампания за разобличаването й на най-високите равнища в държавата", възмущава се Гарсия.

"Има нещо много сбъркано, когато г-н Борисов не настоява за щателно и независимо проучване на аудиозаписа. Нещо повече, като се шегува неуместно, че няма лоша реклама, той се стреми да сведе до минимум разгласяването на случая и изглежда е на мнение, че няма нужда от официални последици от заплахите срещу член на ЕП", отбелязва евродепутатката. Тя призовава Сасоли да поиска от Борисов незабавно, задълбочено и независимо разследване на записа. Според нея това може да стане със сътрудничеството на Европол. 

Няма как да позволим да заплашват журналистите по такъв институционален и систематичен начин, както се случва в момента, казва Гарсия и призовава за действия на политическо ниво по случая, както и по отношение на борбата с корупцията в България. Според нея трябва да има нулева толерантност към всяко правителство, което нарушава основните европейски ценности и принципи, като позволява пряко или косвено членове на ЕП и водещи фигури от опозицията да се чувстват заплашени от него.

В записа, който изтече на 12 юни, освен коментар за Йончева се чуват цинизми по адрес на председателя на НС Цвета Караянчева, нареждане на КЗК да провери "Еврохолд", обиди към чуждестранни премиери, фамилиарничене с главния прокурор Иван Гешев и др.

Само преди дни "Гардиън" също разказа за случая. "Борисов, бивш охранител на комунистическия лидер Тодор Живков, е министър-председател повече от 10 години, през които дясно-центристкото му правителство е замесено в редица корупционни скандали. Наскоро самият Борисов трябваше да отрече обвиненията за участие в пране на пари в чужбина, след като испанският вестник "Ел Периодико" съобщи, че каталунската полиция го разследва за твърдения, първоначално разгласени от Йончева", припомня медията.

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ