22 Септември 2021сряда23:11 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Няколко думи

От единия джоб - в другия

/ брой: 142

автор:Аида Паникян

visibility 812

В последните 10-11 години, когато ГЕРБ искаха държавата да се отърве от някакви здравни мероприятия, на бърза ръка ги прехвърляха към НЗОК. Така, като по навик, касата плаща и медицинските изделия. Тя плаща и за здраве, и за болест, и за каквото ви дойде на ум. Парите минават от единия джоб на държавата в другия. Но накрая в живота става така, че здравноосигуреният плаща и вноските си, и за здравето си, и за болестта си, и за ставата си, и за иглата за инжекция, и за каквото ви дойде на ум. Решението пак ще дойде от някъде, а изпълнението му ще остане в ръцете на доктора и на болницата. И те ще си го отнесат, както обикновено, с гнева и недоволството на пациента.

Въпросите днес са как ще се плащат онези 10 лева за ваксинация и дали Агенцията за социално подпомагане ще продължи да администрира парите за медицински изделия (стр. 3). Но дали това са въпросите? Може би по-скоро дали човекът с увреждане ще получи подходящата за него патерица, дали тя е достатъчно съвременна, през колко инстанции и чиновници трябва мине, колко заявления, молби и декларации трябва да подпише, за да я получи?

Публиката ще се "забавлява" с прехвърлянето на топката от едното поле в другото, с антиваксърските залитания, ще ръкопляска на  свалянето на маските, ще умува кой крив - кой прав в политиките си (когато изобщо ги има). Докато дойде поредната здравна криза, поредната "порция" препълнени болници, поредното несправедливо доплащане, поредните загубени завинаги близки, които при други обстоятелства биха живели още година-две или пет и повече.

Докато не дойде поредното оглеждане колко живее българинът и колко - връстникът му от другата Европа... Или ще прехвърлим през рамо статистиката за първенството на България по смъртност, статистиката, че на всеки 30 секунди умира човек с нелекуван или късно диагностициран хепатит, на всеки 5 секунди един човек в света развива диабет, а на 30 секунди е обречен на ампутация заради усложнения.

Да, това е просто статистика.

И не, не са регистрирани цифри и числа, когато става въпрос за здравето и живота на човек. Ако те зависят от прехвърлянето на едни пари от едно ведомство в друго, нека се направи, за да не бъде българското здравеопазване сред най-недружелюбните. И нека се направи, но не за "ден до пладне" или до "следващата парламентарна сесия" и наистина да е в услуга на шепата български народ.

Защото, ако това не се случи, на следващите избори комай и четвърт от гласоподавателите няма да идат до урните. И защо да го правят?

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 28

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ