29 Септември 2020вторник13:41 ч.

СНИМКА ЕМИЛИЯ КОСТАДИНОВА

От април започват масови уволнения в заведенията

/ брой: 58

автор:Дума

visibility 187

Уволненията в заведенията започват от април. В момента служителите са пуснати в неплатен отпуск, но от началото на следващия месец съкращенията са неизбежни. Това прогнозира Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията. Според него повечето заведения ще останат затворени поне още 2 месеца.

250 хиляди са заетите в ресторанти, хотели и заведения, а 500 000 стават те с всички съпътстващи бизнеси. Ние смятаме, че до края на април минимум половината от тях ще бъдат на трудовата борса, прогнозира Алибегов. "Ние ще пратим тези хора на борсата поради невъзможност. След няколко месеца, когато мине тази криза, ще преценим колко от тях ще върнем обратно, защото кризата ще започне след това", заяви той.

"На теория икономическите мерки на правителството са много хубави, но на практика нещата изглеждат по друг начин. Не разбирам как ще борим кризата с кредити, които бизнесът няма как да връща", коментира още Алибегов.

Няма как малък и среден бизнес, който не работи, да плаща 40% от заплатите на служителите си плюс осигуровки, коментира той мярката на кабинета 60/40 относно заплащането на работници, които да не бъдат освободени от работа. За малкия бизнес тази мярка няма как да работи, защото той в момента е затворен и не произвежда нищо. "При минимална заплата от 610 лева тази помощ изглежда така - 60%, които дава държавата, са 360 лева. От тях около 150 лева са осигуровките. Още около 100 лева трябва да даде работодателя като осигуровки, така че от тези 360 лева, ние връщаме прилизително 250 лева на държавата. За работещото лице остават близо 360 лева", пресметна бизнесменът.

"Като свърши тази криза, започва икономическата криза. Тук някъде се къса нишката между това, което казваме ние, и това, което ни предлагат от държавата. Ако става дума за 2-3 месеца спиране на работа, то след това ще отворят 50% от заведенията. Другите ще са фалирали. Ако се запазят само сегашните мерки и няма друг пакет за подкрепа, освен кредитите, три месеца след отварянето ще отпаднат още 25% от заведенията. Малкият и средният бизнес няма никакви резерви, никакъв буфер", посочи Алибегов.

С близо 40% по-малко сме пътували в чужбина през август

автор:Дума

visibility 57

Властта се готви да надхвърли дефицита от 3%

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 184

Банките продължават да вдигат такси и комисиони

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 184

До 50 хил. лв. глоба при измама за качеството на алкохола

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 184

Транспортна стачка в Германия

автор:Дума

visibility 0

НАТО отново призова Русия да се изтегли от Грузия

автор:Дума

visibility 60

Германия иска да ускори спирането на еврофондове

автор:Дума

visibility 355

50-ият Конгрес на БСП избра ръководните органи на партията

автор:Дума

visibility 804

/ брой: 184

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 350

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 455

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ