01 Април 2020сряда05:56 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

СНИМКА ЕМИЛИЯ КОСТАДИНОВА

От април започват масови уволнения в заведенията

/ брой: 58

автор:Дума

visibility 51

Уволненията в заведенията започват от април. В момента служителите са пуснати в неплатен отпуск, но от началото на следващия месец съкращенията са неизбежни. Това прогнозира Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията. Според него повечето заведения ще останат затворени поне още 2 месеца.

250 хиляди са заетите в ресторанти, хотели и заведения, а 500 000 стават те с всички съпътстващи бизнеси. Ние смятаме, че до края на април минимум половината от тях ще бъдат на трудовата борса, прогнозира Алибегов. "Ние ще пратим тези хора на борсата поради невъзможност. След няколко месеца, когато мине тази криза, ще преценим колко от тях ще върнем обратно, защото кризата ще започне след това", заяви той.

"На теория икономическите мерки на правителството са много хубави, но на практика нещата изглеждат по друг начин. Не разбирам как ще борим кризата с кредити, които бизнесът няма как да връща", коментира още Алибегов.

Няма как малък и среден бизнес, който не работи, да плаща 40% от заплатите на служителите си плюс осигуровки, коментира той мярката на кабинета 60/40 относно заплащането на работници, които да не бъдат освободени от работа. За малкия бизнес тази мярка няма как да работи, защото той в момента е затворен и не произвежда нищо. "При минимална заплата от 610 лева тази помощ изглежда така - 60%, които дава държавата, са 360 лева. От тях около 150 лева са осигуровките. Още около 100 лева трябва да даде работодателя като осигуровки, така че от тези 360 лева, ние връщаме прилизително 250 лева на държавата. За работещото лице остават близо 360 лева", пресметна бизнесменът.

"Като свърши тази криза, започва икономическата криза. Тук някъде се къса нишката между това, което казваме ние, и това, което ни предлагат от държавата. Ако става дума за 2-3 месеца спиране на работа, то след това ще отворят 50% от заведенията. Другите ще са фалирали. Ако се запазят само сегашните мерки и няма друг пакет за подкрепа, освен кредитите, три месеца след отварянето ще отпаднат още 25% от заведенията. Малкият и средният бизнес няма никакви резерви, никакъв буфер", посочи Алибегов.

Народен представител e с коронавирус

автор:Дума

visibility 116

Румен Радев: Кризата показа, че хазната е празна

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 62

Отмениха задължителното носене на маски

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 62

7,8 млрд. лв. нов дълг и дефицит от 3,5 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 62

Коронакризата обхвана 63 предприятия

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 62

Между 15-16 лв. за килограм агнешко по Великден

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 62

НАП няма да запечатва търговски обекти

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 62

Още 46 души са починали от коронавируса в Турция

автор:Дума

visibility 42

Путин общувал с лекар, заразен с КОВИД-19

автор:Дума

visibility 90

Русия и Китай пратиха помощ и за САЩ

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 62

Украйна продава земята си под натиск от МВФ

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 62

Не ви вярваме!

автор:Ина Михайлова

visibility 412

/ брой: 62

Глобална или национална Европа?

автор:Николай Шопов

visibility 76

/ брой: 62

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ