26 Март 2019вторник14:42 ч.

Орбан се извини, поиска "Фидес" да остане в ЕНП

автор:Дума

visibility 513

С писма до лидерите на европейските десни партии, унгарският премиер Виктор Орбан поиска "Фидес" да остане в ЕНП. Той, освен това, поднася извиненията си за "използвания от него обиден език". Но добавя, че в политическите му възгледи няма промяна.
Ройтерс твърди, че разполага с копие на едно от писмата. В него Орбан отправя молба към лидера на белгийската партия "Християндемократи и фламандци" Ваутер Беке да преосмисли предложението си за изключане на "Фидес" от ЕНП.
Подобни писма са били изпратени до всички 13 партии, които са подкрепили предложението му.
Припомняме, че общо 13 консервативни партии поискаха "Фидес" да бъде изключена от Европейската народна партия. Причината бе острата антиимигрантска кампания на Орбан и нападките му срещу председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и срещу американския милиардер Джорд Сорос.
13 консервативни партии поискаха изключване на ФИДЕС от Европейската народна партия заради антиимигрантска кампания на Будапеща срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американския милиардер Джордж Сорос.
Преди дни самият Виктор Орбан обяви, че ще прецени дали партията му да остане в редиците на ЕНП.
Лидерът на ЕНП Манфред Вебер пък обяви, че извинение от Орбан за обидата към членовете на партията е условие "Фидес" да остане в групата.
"Не е тайна, че има сериозни разногласия...по въпроса за миграцията, опазването на християнската култура и бъдещето на Европа. Също така не е тайна, че не искаме да променим позицията си по тези въпроси. Не мисля, че е разумно да се разрешават подобни разногласия чрез изключването на партия от нашето политическо семейство. Почтително бих искал да ви помоля да преосмислите предложението си за изключване, ако е възможно", пише в писмото на Орбан, цитирано от Ройтерс.

Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 291

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 212

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 58