Определиха най-големите ползи от шоколада
/ брой: 128
Турското издание "Сабах" разкрива най-големите ползи от шоколада, като цитира думите на известния в страната диетолог Ерди Абдула Угур. Според него какаовото лакомство е своеобразна антиоксидантна "електроцентрала". В млечния и белия шоколад обаче има много захар и мляко на прах, затова препоръките са да се консумира продукт с повишено съдържание на какао.
Вкусният десерт също така понижава лошия холестерол, който води до натрупване на мазнини в артериите. Какаовите зърна, от които се прави шоколадът, имат противовъзпалителни свойства, помагащи срещу увреждания на тъканите. Това е и причината някои лекари да го препоръчват за борба със сърдечно-съдовите заболявания.
Шоколадът предотвратява и неврологични проблеми. Съдържа флавоноиди - съединения, които имат противоракови свойства. Тъмният шоколад има 8 пъти повече флавоноиди от млечния шоколад. Последните проучвания показват, че тези здравословни химикали може да увеличат притока на кръв към мозъка, събуждайки надежда за лечението на неврологични страдания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.
Шоколадът може да помогне също на кожата ни да се обнови и да се регенерира благодарение на полифенолите, които съдържа.