15 Декември 2019неделя22:21 ч.

снимка Емилия Костадинова

Опозицията иска временна комисия за изборни промени

Единствено ГЕРБ не се отзоваха на поканата от БСП за дебат по проблемите при вота, чакали доклада на ЦИК

/ брой: 218

автор:Павлета Давидова

visibility 479

С предложение за формирането на временна парламентарна комисия, която да разгледа предложенията на всички парламентарни групи за изборни изменения излязоха представители на БСП, ДПС, "Воля" и ВМРО. Това е резултатът от едночасовата среща по инициатива на левицата, на която партиите обсъдиха идеите си как трябва да протича вотът. Мотив за срещата бяха многото изборни грешки и нарушения по време на местните избори. Само ГЕРБ не изпратиха свой представител и не уважиха дискусията.

"И в тези избори имаше редица проблеми, които по мнението на различните политически сили изкривяват вота и не отразяват обективното гласуване на хората. Затова поканихме парламентарните групи да обсъдим промените в изборното законодателство и да гарантираме честността и прозрачността на изборите. Изразяваме общо съжаление, че колегите от ГЕРБ не се отзоваха. Оставаме отворени и ги каним да се присъединят към тези разговори", заяви след срещата Корнелия Нинова. Всяка от партиите е представила своите виждания по евентуални корекции в правилата за гласуване. Допирните точки са желанието за честност и прозрачност на вота, но има и разделителни линии. Разминаванията са в начините за изчистване на пороците в ИК. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки и ВМРО искат въвеждане на образователен ценз. ДПС отново настояват за отпадане на забраната за агитация на чужд език и уседналостта, както и на ограничението за броя на секциите извън страната.

По думите на Нинова партиите са се обединили около това, че не бива да се променя сега действащата норма за 100% машинно гласуване, да продължи да се търси вариант за машинно преброяване, както и начини за изчистване на списъците. "Целта е обща: гарантиране на честен и прозрачен вот, възможност българският гражданин да гласува свободно, спокойно и да изрази волята си, такава каквато е", обясни председателката на БСП.

Стана ясно, че идеята е във временната комисия депутатите от всяка парламентарна група да са равен брой, независимо от големината й. Това е и една от основните разлики с правната комисия, където депутатите са разпределени пропорционално спрямо големината на партията, от която са. 

Йордан Цонев от ДПС бе уклончив за бъдещето на новото звено. Той обяви, че първо ще обсъди въпрoса с парламентарната си група. Не сме се обединили около нищо, заяви Цонев. По думите му освен временна комисия има поне още един вариант - дебатът за промени в ИК да започне през постоянната правна комисия.

По-късно от ГЕРБ обявиха, че не подкрепят създаването на нова комисия, корекциите на ИК можели да дойдат от правната. Председателят на групата Даниела Дариткова атакува Нинова, че е "амбициозна лидерка", която отворила темата преди президента Румен Радев, който вече обяви, че ще инициира среща за проблемите на изборния процес. Гербаджийката смята, че преди редакция на закона трябва да се изчака докладът на ЦИК.

В телевизионно интервю говорителят на ЦИК Александър Андреев отново обясни, че разминаването в някои от изборните протоколи можело да се дължи на това, че при прехвърлянето на данните от черновата на оригинала, цифрите не са били правилно записани.

Строят АМ „Хемус” без разрешителни

автор:Юлия Кулинска

visibility 33

/ брой: 241

БСП избира лидера си на 26 април

автор:Юлия Кулинска

visibility 23

/ брой: 241

България може да съди Европарламента заради пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 241

Едва 2 от 27 марки у нас са истински шоколад

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 241

Дават водни помощи от средата на 2020 г.

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 241

НАП ще ни попълва декларациите

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 241

Искат нови бежански центрове по границите на ЕС

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 241

Арести в Албания след смъртоносния трус

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 241

Врашава призна: русофобията ни вреди

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 241

Меркел се оплаква от недостиг на специалисти

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 241

София 2019 - зеленото е още мечта

автор:Деси Велева

visibility 21

/ брой: 241

Когато образованието не е ценност

автор:Боян Бойчев

visibility 28

/ брой: 241

"Еврейското читалище" чества вековен юбилей

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 241

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ