19 Януари 2022сряда16:51 ч.

ново:

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус

Михаил Екимджиев:

Опитват пак да накажат не престъпниците, а разобличителите

/ брой: 133

автор:Дума

visibility 433

След като прокуратурата реши, че Роман Василев не е извършил престъпление при ареста на Николай Цонев, след като реши, че няма престъпление при записите на Бойко Борисов с Мишо Бирата, явно има някакви особени разбирания за това кога е налице престъпление и кога не е. Това заяви за БГНЕС адвокат Михаил Екимджиев във връзка с това, че прокуратурата е намерила данни за престъпление за записите в Банкя единствено за все още неизвестен извършител, който е направил записите, но не и за съдържанието.
За всеки юрист, запознат с наказателното право, е ясно, че освен проблема с подслушването, който е далеч по-маловажен от търговията с влияние и откровената корупция, която лъха от тези разговори, е налице обществен интерес и законен повод и достатъчно данни, за да се образува наказателно производство. Но точно тези становища на прокуратурата ме карат да се съмнявам в добрата воля и последователността на главния прокурор Цацаров и все повече се налага впечатлението, че има някаква лична вендета между него и поръчка да бъде елиминиран Цветанов, и това, което се прави, е не в името на законността и правото, а в името на разчистване на някакви лични политически сметки, заяви Екимджиев.
Според него прокуратурата очевидно продължава да бъде същата, като отказва да разследва очевидни и явни престъпления, при това документирани. "Нямам друго обяснение за това, което се случва", подчерта адвокатът.
Границата между престъплението и дисциплинарното нарушение е от степента на обществената опасност. На всички юристи е ясно, че Николай Кокинов раздаваше съвети за това как може да бъде прекратено едно наказателно производство, как Мирослав Найденов може да избегне наказателна отговорност, така че това е и престъпление срещу правосъдието.
Наистина, тъй като това е ясно за всеки юрист, очевидно е, че има някакви причини прокуратурата да е решила да не се занимава, да не закача, да не смущава комфорта нито на Бойко Борисов, нито на Кокинов, нито на Найденов по този повод. Това са поредни черни точки по разбиване на илюзията, че имаме нова прокуратура, че имаме различен главен прокурор, може би по-злобен и отмъстителен, но не и по-последователен, подчерта Екимджиев.
Той заяви, че прокуратурата е господар на досъдебното производство и само от нея зависи. "Никой не може да й наложи, ако тя е решила да освободи от наказателна отговорност някого, като не образува дело, да го направи. Така че просто за пореден път българската общественост ще бъде излъгана в очакванията си, че ще има разследване срещу действащи политици, че ще има принципност и последователност. Очевидно е, че цялото внимание, цялата енергия ще бъде насочена към разкриване на това как е организирано подслушването и това ще бъде много лош сигнал, примерно за журналистически разследвания, за използване на скрита камера", подчерта адвокатът. Защото това означава, че дори когато се провежда едно такова журналистическо разследване, примерно се използва скрита камера, след това разследването ще бъде срещу журналиста, а не срещу тези, които договарят корупционни сделки. Връщаме се в онези стари реалности, при които се наказват не престъпниците, а тези, които се опитват да ги изобличават, заяви Михаил Екимджиев.
Той обясни, че ключовият въпрос е защо избират да се фиксират срещу търсенето на автора, на инициатора на подслушването, "а не да разследват това, което излезе през записите, това е откровено престъпление".
 

Скопие прие наше искане за името си

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 12

Шефът на ЦРУ посетил Украйна

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 12

Роберта Мецола е новият председател на ЕП

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 12

Турция променя името си

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 12

Барабар Петко с мъжете

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 12

Културата остава след бурите

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 12

Политически димки

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 12

Вяра Емилова: ДУМА трябва да бъде стандарт за левия печат

автор:Дума

visibility 769

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ