11 Август 2020вторник03:23 ч.

"Мама миа"

Петолиния

"Опера на върховете" привлича меломани на Белоградчишките скали

/ брой: 142

автор:Дума

visibility 590

Четвъртият летен фестивал "Опера на върховете" - Белоградчишки скали, събира меломани от 20 юли до 4 август в Белоградчик. Този фестивал се роди по идея на акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет. Според него Белоградчишките скали с удивителната си красота трябва да бъдат видени от туристи от цял свят, тъй като са признати като истинско чудо на природата и са един от стоте национални туристически обекта на България. По пътя към тях се минава през древната Белоградчишка крепост, построена още от времето на Римската империя. Тя е не само исторически паметник, но и синоним на национално мъжество, героизъм и стремеж за свобода на българите от този край.

Акад. Карталов изтъква, че "...българите имат силата и духа да се борят за своето достойнство и независимо място в европейския дом, да са горди и съизмерими в него с величието на историята и постиженията си. Още в нас, 225 души артисти на Софийската опера, звучи ехото на Алпите, където имахме дързостта, увереността и способността да представим България в Бавария и да привлечем  публика от целия свят. И това ми даде този тласък - да продължим напред по тези стъпки към върховете на оперното изкуство, към Белоградчик. Ето, успяхме с "Пръстена" на Вагнер, защо да не продължим да привличаме чуждестранна публика в България. Оттук дойде и наименованието "Опера на върховете"." 

Миналата година за събитието пристигнаха 60 почитатели на операта и балета от Полша, 2 автобуса с летуващи от круизни кораби по Дунава, фенове от Румъния, Македония, Сърбия и др., припомнят от операта. Жител от Ню Йорк за трети път посети фестивала. На силен интерес се радва фестивалната пещерна импресия в три части  "Вагнер Магура, богове, великани, джуджета, валкюри".

Тази година фестивалът бе открит с премиерната постановка "Кармина Бурана" по музика на Карл Орф. Следващата вечер бе посветена отново на балета - с "Дамата с камелиите" по музика на Верди и Сергей Онсоф. На 26, 27 и 28 юли публиката ще може да посети оперите "Трубадур" от Верди, "Кармен" от Бизе и "Турандот" от Пучини.

На 1, 2, 3 и 4 август гостите на фестивала ще гледат прочутия мюзикъл "Мама миа" - музика и текст Бени Андершон и Бьорн Улвеус.

За жителите на Белоградчик този фестивал е необходим и за икономическото и културното съживяване на региона чрез развитието на културния туризъм с построяването на нови хотели и къщи за гости. Стотиците зрители и артистите, настанени хотелите и ползващи услугите в града, оживяват местната икономическа среда, подчертават организаторите на форума.

Всеки втори иска предсрочен вот

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 152

ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД ПОРЕДНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 152

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 152

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 152

Кратки новини

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 140

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 157

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 425

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ