19 Септември 2019четвъртък07:37 ч.

Опасност да плащаме милиони за замърсяване

Заради неспазване на екологичните норми до края на октомври трябва да спре "Брикел"

/ брой: 222

автор:Мая Йовановска

visibility 1249

В момента се води предсъдебна процедура срещу страната ни за нарушаване на нормите за изхвърляне на серен диоксид в атмоферата. Нарушителите са два ТЕЦ-а - "Брикел" и "Перник". Ако се стигне до решение на съда в Страсбург, глобата ще трябва да се плаща от данъкоплатците, а не от замърсителите, които не са инвестирали необходимите средства за екология. Глобата е в размер на около 50 хил. евро на ден и тя ще се смята със задна дата - от януари 2008 година. Проста сметка показва, че ако страната ни бъде осъдена, сумата, която българският данъкоплатец би трябвало да плати за период от три години, е около 54 млн. евро.
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) вече е издало указание на "Брикел" до октомври да преустанови работа, съобщи вчера по време на дискусия за бъдещето на българската енергетика заместник-министърът на екологията Евдокия Манева. Дискусията бе организирана от КТ "Подкрепа". Очаква се заради спирането на "Брикел" на улицата да останат около 1200 работници. Трябва да изберем - или да плащаме огромни санкции, или да предприемем мерки за спазване на европейското законодателство, заяви Манева. Според Валентин Терзийски от Асоциацията на топлофикационните дружества едва ли ще се стигне до спиране на парното в Перник.
Манева съобщи, че ни грозят още две наказателни процедури - за прехвърляне на таваните на изхвърляните от ТЕЦ-овете вредни вещества в атмосферата, както и за праховите частици във въздуха. Санкциите на ЕС са толкова жестоки, че е по-добре да изпълним европейското законодателство, отколкото да ги плащаме, заяви Манева. Вече са изготвени графици, по които ТЕЦ-овете трябва да въведат производствата си в еконормите. Уточнили сме приемливи условия, които ще удовлетворят исканията на ЕС, единствено с ТЕЦ "Перник" и "Брикел" това не бе постигнато, каза Манева. Четирите блока на ТЕЦ "Перник", които не отговарят на нормите, са спрени, а до края на октомври "Брикел" трябва да преустанови работа.

Константин Тренчев:
Десетки хиляди нови безработни


Ако бъдат затворени петте ТЕЦ-а, десетки хиляди души ще останат без работа, заяви президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Той обвини политиците, че не виждат зад цифрите хората. По неговите думи само от спирането на "Бобов дол" реално 57 000 души ще останат на улицата. Този цинизъм вече не се трае и не ни се сърдете, ако започнат някои остри движения, размаха пръст на управляващите Тренчев.
 

БСП поиска: Без споразумения при тежки престъпления

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 180

15 882 подписа за промени в НПК внесе БСП в парламента

автор:Юлия Кулинска

visibility 67

/ брой: 180

Тристранката прие да отпаднат специалистите от ТЕЛК

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 180

Неодобрението към правителството скача над 50%

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 180

Гроздоберът подрани заради климатичните промени

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 180

3,1% е реалният икономически ръст през 2018 г.

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 180

Банките ще отделят 0,5% от кредитите като буфер от октомври

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 180

Обсъждат международен консорциум за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 180

Стачка на морския транспорт в Гърция

автор:Дума

visibility 0

Саудитска Арабия обвини Иран за атаката с дронове

автор:Дума

visibility 90

САЩ предлагат на ЕС общ проект за Украйна

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 180

Датата

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 180

Поети с белезници

автор:Лозан Такев

visibility 40

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ