26 Юни 2019сряда05:12 ч.

Опасност да плащаме милиони за замърсяване

Заради неспазване на екологичните норми до края на октомври трябва да спре "Брикел"

/ брой: 222

автор:Мая Йовановска

visibility 1133

В момента се води предсъдебна процедура срещу страната ни за нарушаване на нормите за изхвърляне на серен диоксид в атмоферата. Нарушителите са два ТЕЦ-а - "Брикел" и "Перник". Ако се стигне до решение на съда в Страсбург, глобата ще трябва да се плаща от данъкоплатците, а не от замърсителите, които не са инвестирали необходимите средства за екология. Глобата е в размер на около 50 хил. евро на ден и тя ще се смята със задна дата - от януари 2008 година. Проста сметка показва, че ако страната ни бъде осъдена, сумата, която българският данъкоплатец би трябвало да плати за период от три години, е около 54 млн. евро.
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) вече е издало указание на "Брикел" до октомври да преустанови работа, съобщи вчера по време на дискусия за бъдещето на българската енергетика заместник-министърът на екологията Евдокия Манева. Дискусията бе организирана от КТ "Подкрепа". Очаква се заради спирането на "Брикел" на улицата да останат около 1200 работници. Трябва да изберем - или да плащаме огромни санкции, или да предприемем мерки за спазване на европейското законодателство, заяви Манева. Според Валентин Терзийски от Асоциацията на топлофикационните дружества едва ли ще се стигне до спиране на парното в Перник.
Манева съобщи, че ни грозят още две наказателни процедури - за прехвърляне на таваните на изхвърляните от ТЕЦ-овете вредни вещества в атмосферата, както и за праховите частици във въздуха. Санкциите на ЕС са толкова жестоки, че е по-добре да изпълним европейското законодателство, отколкото да ги плащаме, заяви Манева. Вече са изготвени графици, по които ТЕЦ-овете трябва да въведат производствата си в еконормите. Уточнили сме приемливи условия, които ще удовлетворят исканията на ЕС, единствено с ТЕЦ "Перник" и "Брикел" това не бе постигнато, каза Манева. Четирите блока на ТЕЦ "Перник", които не отговарят на нормите, са спрени, а до края на октомври "Брикел" трябва да преустанови работа.

Константин Тренчев:
Десетки хиляди нови безработни


Ако бъдат затворени петте ТЕЦ-а, десетки хиляди души ще останат без работа, заяви президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Той обвини политиците, че не виждат зад цифрите хората. По неговите думи само от спирането на "Бобов дол" реално 57 000 души ще останат на улицата. Този цинизъм вече не се трае и не ни се сърдете, ако започнат някои остри движения, размаха пръст на управляващите Тренчев.
 

Въпреки поевтиняването на газа парното ще поскъпне

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 120

КЕВР не е готова за сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 120

Омбудсманът предлага закон за личния фалит

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 120

Очаква се реколтата от пшеница да е 5,4 млн. тона

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 120

Мигрантите пак тръгнаха към Европа

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 120

Имамоглу спечели с имиджа на народен политик*

visibility 74

/ брой: 120

Страхотни жеги обхващат половин Европа

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 120

Как мирише боклукът на София?

автор:Деси Велева

visibility 79

/ брой: 120

Байкалско - изгубено във времето

автор:Юлия Кулинска

visibility 213

/ брой: 120

Диагнозата на един народ

visibility 93

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ