06 Август 2020четвъртък10:48 ч.

Омбудсманът прати в КС отнемането на книжките за глоби

/ брой: 135

автор:Дума

visibility 632

Омбудсманът Диана Ковачева сезира Конституционния съд за отнемането на шофьорски книжки и спирането на автомобила от движение заради неплатени глоби. Това се казва в съобщение на националния обществен защитник. Според нея това противоречи на основния закон, защото се ограничават основни права на гражданите като свободното придвижване, правото на личен живот и принципа на правовата държава. Проблемът стана явен, след като МВР започна проверки за неплатени глоби на границата и спиране на пътуващите да напускат страната. Според Ковачева двете разпоредби от Закона за движението по пътищата не съответстват на конституцията.

Гражданите, едноличните търговци и юридическите лица с наложени глоби или имуществени санкции ще може да платят само 80% от сумата, посочена в наказателното постановление, ако го направят в срока на обжалване. Това е една от промените в Закона за административните нарушения и наказания, която министрите одобриха. Измененията са предложени от вицепремиера Екатерина Захариева. Целта е да се повиши събираемостта, като определянето на по-ниска санкция ще намали делата в съдилищата, тъй като при плащането в намален размер няма да може да се обжалва размерът на наложената санкция, аргументират се вносителите. Предвижда се обаче наказателното постановление да може да се обжалва, когато засяга размера на друго административно наказание при наложена глоба или отнети вещи в полза на държавата. Нарушителят ще може да избира дали да се възползва от плащане на глобата или имуществената санкция в намален размер или да обжалва пред съда цялото наказателно постановление.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 425

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 322

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ