25 Януари 2020събота21:27 ч.

Снимка БГНЕС

Омбудсманът: "Бонус-малус" е в интерес на застрахователите, не на шофьорите

автор:Дума

visibility 397

Системата "Бонус-малус", свързана с размера на застраховката "Гражданска отговорност", обслужва интересите на застрахователите пред тези на собствениците и водачите на МПС. Това е мнението на омбудсмана Диана Ковачева. Тя изпрати свои препоръки до председателя на Комисията по финансов надзор Бойко Атанасов. В писмото се настоява да се предвиди допълнително време за обсъждане на концепцията за системата "Бонус-малус".
Наредбата за определяне на размера на застраховката "Гражданска отговорност" влиза в сила от 1 януари догодина с изключение на няколко разпоредби, които ще се прилагат от началото на 2021 г. Омбудсманът посочва, че за обсъждане и евентуално приемане на постъпилите предложения остават само 12 дни, от които 7 са неработни.
В становището си до КФН Ковачева излага съображенията си за засягане на правата на гражданите от така предложения втори по ред проект. Според нея се дава превес на интересите на застрахователите пред тези на собствениците и водачите на МПС.
Тя подчертава, че проектът не предвижда ясно разграничение между собственика и водача на МПС при определяне размера на премията.
Оказва се, че собственикът на МПС отговаря за нарушения, извършени от други лица, вписани като водачи в полицата на автомобила, като малус точките на другите водачи се отразяват върху размера на премията му, без самият той да е допуснал нарушение, уточнява омбудсманът.
Диана Ковачева изтъква още, че проектът допуска да се натрупват голям брой санкции за едно и също нарушение.
Според нея липсата на пропорционалност между санкционирането и поощрението на собствениците/водачите на МПС не отговаря на целите на проекта. Тя посочва, че увеличението за малус клас е много рязко и достига до 400%, а същевременно изрядните водачи не са стимулирани достатъчно.
Общественият защитник посочва и че не се предвижда механизъм за възстановяване в кратък срок от застрахователя за връщане на надвнесена сума при установено неправилно изчисляване на премията.
По тази причина Ковачева предлага да се предвиди допълнително време за вземане предвид на постъпилите при общественото обсъждане предложения, така че концепцията да бъде усъвършенствана.

Имотите в София са поскъпнали със 7,13% през 2019 г.

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 16

С дронове щели да контролират чумата по свинете

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 16

Жертвите от труса в Турци вече са 18, ранените – над 500

автор:Дума

visibility 194

Коронавирусът стигна до Европа

автор:Дума

visibility 178

Трус от 6,8 по Рихтер в Турция

автор:Дума

visibility 248

Отоплителни неволи подклаждат Балканския смог

автор:Дума

visibility 361

Асен Личев: Перник има вода за 55 дни

автор:Ростислава Иванова

visibility 669

/ брой: 16

Да крадат, важното е да Му служат

автор:Дума

visibility 573

/ брой: 16

ГЕРБ превърнаха страната ни във воняща клоака

visibility 1091

/ брой: 16

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ