15 Юли 2020сряда12:20 ч.

Проф. Георги Михайлов

Очакват правен хаос в здравеопазването

Сестри и акушерки ще могат да разкриват свои практики

/ брой: 105

автор:Аида Паникян

visibility 802

"Промените в Закона за лечебните заведения, който депутатите приеха с гласовете на мнозинството, ще доведат до повече хаос, тъй като има неясни дефиниции. Това ще тласне здравеопзавето към правен абсурд", предупредиха депутати от БСП. С този закон се променя философията на здравеопазването в ултрапогрешна посока, категоричен е проф. Георги Михайлов. Той заяви, че с промените се връщаме назад и започваме да рушим цялата пирамида на здравеопазването. Като юридически бълвоч определи законотворчеството на управляващите зам.-председателят на здравната комисия доц. Георги Йорданов. 

Дава се право на медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, лекарски асистенти да разкриват нов вид лечебно заведение за здравни грижи и манипулации.

В него медицинските специалисти ще могат да извършват манипулации самостоятелно или да полагат здравни грижи, назначени от лекар. Това решиха депутатите при второто четене на измененията в Закона за лечебните заведения. Като "дюкянчета" определи бъдещите лечебни заведения депутатът от БСП проф. Георги Михайлов, който бе категоричен, че се разрушава цялата пирамида на здравеопазването и се правят абсолютно немислими неща. Депутатът бе категоричен, че с този закон се променя цялата философия на здравеопазването, но в ултрапогрешна и ултралиберална посока. 

Зам.-председателят на здравната комисия доц. Георги Йорданов настоя за разширение на обхвата на хосписите. Той попита защо лекар не може да участва в създаването на тези заведения, след като те на практика не могат да съществуват без неговите назначения. Доц. Йорданов прогнозира, че нерегламентираните плащания ще се увеличат твърде много.

През преходните и заключителни разпоредби бяха приети промени и в Закона за трансплантацията на органи, тъкани и клетки. Занапред ще бъде разрешено кръстосаното донорство. Проф. Михайлов, дългогодишен специалист в областта на трансплантациите, бе възмутен от предложенията на ГЕРБ за промени при трансплантациите на клетки. Преписани са две директиви без оценка кое може да бъде включено в закон и кое в наредба, каза той. Независимо от помпозните предложения преди година и половина в трансплантациите няма промени, отсече депутатът и определи като "пълен професионален нонсенс" предложенията на управляващите. 

Със закона се регламентират правилата за разпределяне на заплатите - няма да са обвързани с Националния рамков договор, а с Колективния трудов договор. Агенцията "Медицински надзор" ще контролира начина, по който се формират заплатите в държавните и общинските лечебни заведения.

Новата правителствена болница, която ще определи МС, ще отговаря за медицинското осигуряване на президент, вицепрезидент, председател на парламента, премиер и главен прокурор и на депутатите по време на пленарни заседания. До миналата година това бе болница "Лозенец", но тогава МС реши да отмени статута й на ведомствена болница. 

Два влака са удариха в Шехия, десетки са ранени

автор:Дума

visibility 130

Помощта на САЩ за Украйна била разграбена

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 133

В Либия разрешиха намеса на Египет

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 133

Берлин държи на "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 133

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ