14 Април 2021сряда23:09 ч.

Очакват поскъпване на стоки и услуги

/ брой: 41

автор:Дума

visibility 709

Увеличение на цените при търговията на дребно, промишлеността и строителството очакват част от предприемачите в тези сектори, сочат данните на Националния статистически институт. В анкетата, проведена сред мениджърите на компании за бизнес климата през февруари, все повече надделяват мненията, че в следващите три месеца ще има поскъпване на различни видове стоки.

Единствено в сектора на услугите мениджърите все още са предпазливи с прогнозите за скок на цените. При търговията и строителството мненията са разделени - част от предприемачите признават, че в следващите три месеца най-вероятно ще има поскъпване, а други все още се въздържат от подобна прогноза заради несигурната икономическа ситуация. Именно тя е основно притеснение сред всички предприемачи, макар и повечето от тях да вярват, че в следващите три месеца ще има леко подобрение на ситуацията. В промишлеността оценката за повишаване на цените е много по-осезаема сред мениджърите, а и тя се доказва от януарската статистика. Индексите на цените в промишленото производство нарастват както на годишна база, така и спрямо декември миналата година. Въпреки това през февруари бизнесклиматът в страната продължава да се подобрява, като този показател се покачва, макар и не толкова силно, колкото през януари. Той нараства с 1,8 пункта, увеличението се дължи най-вече на строителството и услугите, докато в промишлеността и търговията на дребно показателят остава почти на равнището от предния месец. През януари показателят се беше вдигнал с 6,9 пункта. В строителството нарастването е с 3,6 пункта, тъй като предприемачите имат подобрени очаквания за следващите 6 месеца, когато се очаква строителната активност да се увеличи. 

Според анкетите на НСИ най-важният фактор, който създава опасения сред мениджърите, е икономическата несигурност, свързана най-вече с пандемията и ограничителните мерки. Единствено за строителите тя вече не е толкова силен негативен фактор, какъвто е била през януари, докато в промишлеността, търговията и услугите опасенията, свързани с общата икономическа обстановка, се увеличават през февруари в сравнение с януари.

Борисов си отива

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Бутафорна пиар акция на Ревизоро погази екозабрани

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

3500 дка дюни са станали частни

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Заради пандемията с над 10% са поевтинели наемите в столицата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

Хората не знаят за задължителните дистанционни водомери

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 73

Агросекторът у нас е с най-голям отлив на работници в ЕС

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 73

МЗХГ се сети да бори мора по пчелите

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

ЕС спира договорите за някои ваксини

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 73

Човек на Заев подаде оставка заради скандали

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 73

Дания ще депортира сирийски бежанци

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 73

Кратки новини

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 73

Чао!

автор:Валентин Георгиев

visibility 43

/ брой: 73

Почти катарзис

автор:Лозан Такев

visibility 109

/ брой: 73

Социалните бомби, заложени от ГЕРБ

автор:Ева Костова

visibility 155

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ