14 Април 2021сряда23:04 ч.

С маски и индивидуални химикални преминаха частичните местни избори. Кандидатът на БСП за кмет в Мъглиж Миглена Филипова призова за активно гласуване

Обзор излезе на референдум за нова община

Мъглиж и Баните изпробваха здравния протокол на частични местни избори

/ брой: 41

автор:Дума

visibility 305

Жителите на Обзор и селата Баня, Емона, Приселци, Раковсково, Паницово и Козница гласуваха в местен референдум за отделянето им от община Несебър. В общините Мъглиж и Баните имаше частични избори за кмет, след като градоначалниците им починаха есента. В Мъглиж за кметския пост се състезават кандидатката на БСП Миглена Филипова, Душо Гавазов от ГЕРБ и Златко Острешев, издигнат от местна коалиция. В Баните надпреварата е между сина на покойния кмет Павлин Белчев (ГЕРБ), Ферад Емин (ДПС) и Диана Фиданова ("Републиканци за България"). Още 10 села в страната избираха кой да ги управлява. Така здравният протокол за провеждане на изборите най-сетне влезе в употреба, след като властите до последно протакаха представянето му.

Сред изискванията е в секциите да има достатъчно химикалки. Индивидуално средство за писане е предвидено за абсолютно всички в избирателните списъци, уверяват местните власти. В Мъглиж бяха предвидени около 10 000 химикалки, а в Баните - над 3600. "Решихме всяка употребявана химикалка да се изхвърля в специален контейнер и след дезинфекция да може да се ползва отново", обясни пред "Сега" председателят на избирателната комисия в Баните Митко Огнянов. Членовете на комисиите, които са пожелали ваксиниране, са имунизирани с по една доза. В Баните няма карантинирани хора, а в Мъглиж не са събрани достатъчно заявки за гласуване от такива лица, затова подвижни урни заради карантина не са отворени и на двете места.

На членовете на избирателни комисии са раздадени маски, ръкавици, дезинфектанти, кофи и средства за почистване. В секцията всеки избирател, член на комисията, застъпник или наблюдател трябва да е с маска, а на влизане да си почиства ръцете. Хората трябва да пазят дистанция помежду си. На всеки час помещенията се проветряват по 5 минути, а дезинфекция на чинове, столове, брави се извършва най-малко три пъти на ден. 

Още сутринта референдумът в Обзор започна с висока избирателна активност - до 10 часа бяха гласували около 25% от имащите право на глас 2114 души. Необходима е активност от 40%, за да е валидно местното допитване. До референдума се стигна, след като инициативен комитет събра над 1 300 подписа, което е 70% от гласувалите на местните избори, с искане за отделяне от Несебър. Хората недоволстват, че общината не отделя достатъчно средства за ремонт на улици, археологически проучвания и издръжка на Обзор и околните села. Кметът на Обзор Христо Янев отбелязва, че дори чисто географски няма логика Обзор да е към Несебър. "Ние сме от северната страна на Стара планина. Несебър е много отдалечен, за един документ се пътува близо 100 км. За бърза помощ и пожарна разчитаме на Варненска област, а не на Бургаска", твърди той. Янев смята, че ако Обзор сам харчи приходите от данъци и такси, ситуацията ще е значително по-добра. Кметът на Несебър Николай Димитров обаче настоява, че финансовите разчети от 2008 до 2020 г. показват, че като самостоятелна община Обзор ще изпитва сериозен недостиг на средства.

Борисов си отива

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Бутафорна пиар акция на Ревизоро погази екозабрани

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

3500 дка дюни са станали частни

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Заради пандемията с над 10% са поевтинели наемите в столицата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

Хората не знаят за задължителните дистанционни водомери

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 73

Агросекторът у нас е с най-голям отлив на работници в ЕС

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 73

МЗХГ се сети да бори мора по пчелите

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

ЕС спира договорите за някои ваксини

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 73

Човек на Заев подаде оставка заради скандали

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 73

Дания ще депортира сирийски бежанци

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 73

Кратки новини

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 73

Чао!

автор:Валентин Георгиев

visibility 43

/ брой: 73

Почти катарзис

автор:Лозан Такев

visibility 109

/ брой: 73

Социалните бомби, заложени от ГЕРБ

автор:Ева Костова

visibility 155

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ