03 Юни 2020сряда13:27 ч.

Обвинена в корупция ексобщинарка от ГЕРБ вече работи с деца

Скандалното назначение на разследваната за длъжностно престъпление Йовка Димитрова идва година и половина след ареста й

/ брой: 8

автор:Ростислава Иванова

visibility 469

Обвинената в корупция бивша общинска съветничка от ГЕРБ в Ловеч Йовка Тодорова е назначена като експерт в Общинския съвет по наркотичните вещества и в Превантивно-информационния център за борба с наркотичните вещества към oбщина Ловеч, научи ДУМА. Звеното работи с прокуратурата, полицията, съда, с директорите на училища, учителите и учениците, с младежки и неправителствени организации по проблемите, свързани с превенцията срещу употребата на наркотици от деца и непълнолетни лица. Скандалното назначение на Тодорова на общинска работа, при това свързана с деца, най-вероятно е станало със съдействието на кмета на Ловеч и лидер на местната структура на ГЕРБ Корнелия Маринова. 

Йовка Тодорова бе арестувана на 13 юни 2018 г. по обвинение в длъжностно престъпление като служител в Бюрото по труда в Ловеч. Там работеше като експерт по програмите за провеждане на шофьорски курсове за безработни. Според схемата за източване на средства тя е водела списъците, в които фиктивно са фигурирали по 20-30 души. Освен това часовете за обучение реално са били по-малко или въобще не са провеждани курсове, но са издавани сертификати и са усвоявани публични средства.

Преди година и половина Окръжната прокуратура в Ловеч образува досъдебно производство за длъжностно престъпление на Тодорова за това, че не е изпълнила служебните си задължения по предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Агенцията по заетостта, с цел да набави за другиго имотна облага. Обвинението смята, че така са настъпили значителни щети за агенцията за над 117 000 лв. Тодорова е обвинена в извършване на рекламна дейност чрез насочване на кандидати за обучение към конкретна фирма, която се е облагодетелствала, като е извършвала обучението под формата на ваучери на значителна стойност. Бяха проведени разпити на служители в бюрото, ДАНС и полицията претърсиха офисите и иззеха документация, уличаваща Тодорова.

Тогава областната структура на ГЕРБ, оглавявана от кметицата Маринова, се разграничи от Тодорова. До ареста си общинарката бе член на Постоянната комисия по общинска собственост, устройство на територията, комунални дейности, екология и транспорт, както и Постоянната комисия за децата, младежта, спорта и НПО в Общинския съвет в Ловеч.

След три месеца в ареста съдът пусна Тодорова под домашен арест, за да си гледа детето. Досъдебното производство срещу нея продължава. По закон наказанието за длъжностно присвояване е от една до 8 години затвор.

Байдън изпревари Тръмп с 10%

автор:Дума

visibility 152

Италия отново приема туристи

автор:Дума

visibility 105

Военни обградиха Вашингтон

автор:Дума

visibility 178

Паметници под прицел

автор:Деси Велева

visibility 373

/ брой: 103

Бъдещето е в лявата идеология

автор:

visibility 387

/ брой: 103

Дойде време преломно

автор:Петра Ташева

visibility 285

/ брой: 103

Кой тук e терористът?

автор:Иван Аладжов

visibility 245

/ брой: 103

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ